Seitse üllatavat põhjust, miks abielud lagunevad (ja millest keegi rääkida ei taha) (1)

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Värske lahutusstatistika näitab, et abielupaaridel on umbes 50/50 võimalus oma kaasaga koos vanaks elada. Kuigi see pole enam kellelegi üllatuseks, et pooled abielud purunevad, siis selle põhjused on kõigele vaatamata jahmatavad.

«Inimesed eeldavad, et abielupaarid lahutavad suurte probleemide tõttu - petmine, majanduslikud raskused, sõltuvushäired, valetamine,» rääkis suhtenõustaja Jessica Elizabeth Opert portaalile Prevention. «Tegelikult on need väikesed asjad - igapäevane tegevus või tegevusetus - mis lõhub paari läheduse ja viib armastuse lõppemiseni.»

Siin on seitse abieluprobleemi, millest sageli mööda vaadatakse ja millega tuleks tegelikult tegeleda, et need ei saaks suhtele saatuslikuks. 

Silmside puudumine. «Kui inimestelt küsida, kuidas nad said aru, et partner neid armastab, ütlevad paljud, et seda oli tema pilgust näha,» selgitas Opert. «Kui te räägite omavahel vaid telerit vaadates või telefoni sirvides, siis seab see teievahelise läheduse ohtu.»

Võtke teadlikult aega selleks, et saaksite teineteisega suhelda silmast-silma ja nii, et kõik seadmed on kinni. 

Tülivaba elu. Kui te juba suhte alguses ei vaata teineteisele eriti silma, puuduvad teil hiljem oskused suhtes konflikte lahendada. Selleks, et elu sujuks, tuleb osata läbi rääkida ja probleemid ära lahendada, et need ei hakkaks vaikselt teineteise suhtes vastumeelsust tekitama. Kui miski häirib, tuleb sellest rääkida, mitte oma pahameel alla neelata lootuses, et see säästab kodust atmosfääri.

Kui sa surud oma tunded pidevalt maha ja väldid tülitsemist, võib juhtuda, et need pressivad ebasobival hetkel esile ja sa kaotad enesevalitsuse. Selle asemel, et kallimat mingites asjades süüdistada, kasuta mina-selgitusi ning räägi sellest, mida ja miks sa tunned. Näiteks ära ütle: «Ma olen sulle korduvalt öelnud, et sa ei jätaks oma musti nõusid elutoa lauale,» vaid serveeri seda umbes nii: «Ma ärritun ja tunnen, et sa ignoreerid mind, kui sa ei pane tähele minu palveid, et sa enda järelt ära koristaksid.»

Kahanev kirg ja intiimsus. Kas te räägite suurema osa ajast argiprobleemidest ja igapäevasest elukorraldusest? «Kui suhtlus keerleb peamiselt vaid laste ja kodu ümber, on see väga halb märk,» ütles psühholoog Sarah Allen. «Ma olen nõustanud paljusid naisi, kes on tunnistanud, et suhe mehega on muutunud sarnaseks korterinaabriga. Kirg ja lähedus on vähehaaval kaduma läinud.»

Võta endale eesmärgiks alati uurida, kuidas kallimal on läinud. Ainuüksi see võib oluliselt aidata teil lähedaseks jääda. Eriti rääkige sellest, mida positiivset on teil viimasel ajal juhtunud.

Sotsiaalmeediasõltuvus. Psühholoog Sonya Bruneri selgitusel on sotsiaalmeedia ühe suurenev lahutuste põhjustaja. Mõnikord röövib see inimestelt nii palju aega, et paarisuhtele ei jää enam midagi alles. Lisaks on oht, et sotisaalmeedias nähtu rikub arusaama abielust - kui kõigi teiste elu tundub täiuslik, hakatakse enda suhtes liigselt kahtlema. Ka on selle vahendusel lihtne ühendust hoida endiste kallimatega, mis võib suhtele riskiks osutuda.

Kui tunned, et sotsiaalmeedia on hakanud teie suhet mõjutama, võta see partneriga jutuks. Ütle, mida tunned ja rääkige läbi, kas te oleksite valmis need äpid oma telefonist kustutama. Nii saaksite oma kontosid vajadusel siiski kasutada, kuid need ei nõuaks pidevalt (nii teadlikult kui hajameelselt) teie tähelepanu.

Seiklusjanu. Pensionile jäämise järel lahutamine on üha levinum. Tihti on probleem selles, et kui üks tahab minna reisima ja oma unistusi ellu viia, siis teine tahab lihtsalt olla ja eelnevat elustiili säilitada. Soovide erinevus võib olla nii suur, et saab abielule saatuslikuks. 

Püüdke leida kompromiss. See on täiesti loomulik, et inimestel on pensionist erinev arusaam ja oma ootused, kuid siiski on võimalik, et te ei pea selle nimel lahku minema. 

Individuaalsuse kaotamine. Ära anna endast liiga palju ära. Enda kaotamine on üks sagedasemaid suhtetapjaid. «Paaridel, kes veedavad koos väga palju aega - tehes seda enda vajaduste arvelt - võib olla sama palju või isegi rohkem probleeme, kui neil, kes vaevalt näevad teineteist. Vahel võib juhtuda, et emotsionaalsed piirid on nii hägusad, et teineteiseta ei osata olla. Paarid ise seda hästi ei märkagi, aga kui kummagi õnn ja enesehinnang sõltub vaid suhtest, on see väga halb. Liigsest sõltumisest annab märku näiteks see, kui üks inimene ütleb endast rääkides pidevalt «me» mitte «ma». 

Selle probleemi lahendamiseks tuleb seda esmalt teadvustada ja märgata. Teil mõlemal peaks olema mingi tegevus ka suhteväliselt, mis pakuks rõõmu ja vaheldust.

Allumatud lapsed. Paljud paarid sunnivad end kokku jääma laste nimel. Paraku võib just laste saamine suhtele saatuslikult mõjuda ja see ei ole asi, millest inimesed julgeks avalikult rääkida. Levinud probleem on näiteks seksipuudus, mis on otseselt põhjustatud laste saamisest. Näiteks tekivad naisel terviseprobleemid või ei suuda laps oma voodis magada ja nõuab palju tähelepanu.  Ka võib olla laste kasvatamisega seotud pingeid, mis ajavad paari lõhki. Kui lapsi on palju ja nad nõuavad oma tähelepanu, ei teki mehel ja naisel alati momentigi, et omavahel rahulikult rääkida. 

Pange paika karmid reeglid. Paljud vanemad ei taha oma lastega tülli minna ega neile ebamugavusi põhjustada ja hoiduvad seetõttu reeglite kehtestamisest. See ei tee tegelikult kellelegi head. Kui laste käitumine on kontrolli all, läheb ka suhe jälle paremaks. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles