Toom peab aasta ema valimise korda mitte-eestlasi diskrimineerivaks (28)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yana Toom.
Yana Toom. Foto: Stanislav Moshkov / Õhtuleht

Keskerakonna tipp-poliitik ja paljulapseline ema Yana Toomil hinnangul on aasta ema statuuti sisse kirjutatud «palju jama».

«Sellesse (aasta ema valimise – toim) statuuti on kokku kirjutatud nii palju jama, et mul on raske seda kommenteerida. Kes on «tublid lapsed»? Mispärast just kaks? Kas ema, kes kasvatab invaliidist last, pühendades talle kogu oma aja ja jõu, ei ole tunnustust väärt? Ma ei hakka rääkimagi diskrimineerivast definitsioonist kodanik-mittekodanik. Sealjuures ei ole «tublide laste» kodakondsusest sõnagi, kuid nemad võivad ju igati olla kodanikud, erinevalt nende halli passiga emast,» ütles Yana Toom.

Ta lisas, et kui statuudi üle tekkis vaidlus, siis oli tegu  riikliku  üritus. «Nüüd aga tuli äkki välja, et see on mingi MTÜ eraasi ning kellele see ei meeldi, asutagu oma mittetulundusühing ja andku välja seda, mida hing igatseb,» imestab Toom.

Euroopa Parlamendi keskerakondlasest liikme arvates suudavad ema vääriliselt hinnata ainult tema lapsed ning ainult nende tunnustus on tegelikult tähtis. «Seda enam, kui niisugust tiitlit antakse sellisel viisil, nagu seda tehakse Eestis,» sõnas ta.

Mis puutub üksikemadesse, siis seadusliku abielu nõue on Toomi hinnangul lihtsalt silmakirjalikkus. «Sealjuures selle mingi absurdne erikuju. Kui korraldajate ülesanne on propageerida abielu kui institutsiooni, siis tuleb välja kuulutada kõige tugevama traditsioonilise perekonna konkurss,» leidis Toom.

Toomi sõnul suhtuti Eestis  kakskümmend aastat tagasi paljulapselistesse emadesse põlastavalt. «Ei ole võimalik loetleda, kui palju kuulsin ma lihtsalt ja selgelt «Igal lollil oma lõbu» või «kas teil läks elekter ära?»,» meenutas Toom.

Eriti on talle meelde jäänud sümpaatne daam Lasnamäe linnaosavalitsuse sotsiaalosakonnas, kuhu ta läks taotlema tasuta sõitu ühistranspordis. «Kas sai mingi limiit otsa või ei meeldinud mina talle, kuid mulle selgitati vägagi arusaadavalt, et oleksin pidanud  mõtlema, enne kui viletsust sigitada. Siis mulle näis, et ma lihtsalt suren alandusest sinnasamasse,» rääkis Toom. Ta lisab, et lastel on suurepärane omadus: «nad täidavad meid positiivsete tunnetega, isegi kui kõik näib täiesti lootusetu».

Kuidas suhtutakse paljulapselistesse emadesse täna ei oska Toom öelda. «Tahaksin uskuda, et suhtumine paljulapselistesse emadesse on muutunud austavamaks,» sõnas ta.

Toomi sõnul on nende pere jaoks harjumuspärasem tähistada 8. märtsi «Lapsed õnnitlevad mind küll ja see on väga meeldiv. Nad hellitavad mind muidugi, nii et emadepäev ei erine aasta kõigist meeldivatest päevadest,» sõnas Toom.

Kommentaarid (28)
Copy
Tagasi üles