15 nutikat nippi, kuidas kasutada puuvilju, mis hakkavad juba pahaks minema

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Toitu ei ole mõtet raisata, kuid seda ei pea ka vastumeelselt sööma. Kui puuviljale on plekid peale tulnud või see on kergelt värvi muutnud, on see veel söögikõlbulik ja vilja maitset saab kokakunstiga parandada.

Pane mikrolaineahju. Kõige lihtsam on mädanema kippuvad puuviljad (õun, pirn) ära tükeldada, kaneeliga kokku segada ja mikrolaineahjus kuumaks ajada. Nii saada magustoidu, mis maitseb nagu piruka sisu, õpetab Prevention.

Tee jääkuubikuid. Selleks, et puuviljad ja marjad kestaksid kauem värskena, võid need blenderis ära püreestada ja jäärestis ära külmutada. Puuvilja-jääkuubikud sobivad hästi kokteilidesse, smuutidesse, pudru peale ja maitsevee sisse. 

Marineeri liha. Eriti küps kiivi on ideaalne lihamarinaadi komponent. Kiivis on ensüüme, tänu millele liha marineerub kiiremini ja saab mõnusa hapuka maitse. 

Tee pannkooke. Lisa pannkoogitaina sisse suhkru asemel banaani või marju ning natuke vahtrasiirupit. 

Tee šokolaadikreemi. Ära viska tumedaks tõmbuvat avokaadot ära. Sulata veevannis tahvel tumedat šokolaadi ja sega see avokaadoga ära. Tulemuseks on mahe kreem, mida võid näiteks saiale määrida. 

Küpseta leiba. Banaanileib on üsna tuntud küpsetis, kuid banaani asemel võid kasutada ka virsikuid, mangot, kiivit ja teisi puuvilju. 

Kasuta muna ja õli asemel. Kui valmistad brownie’t või muffineid, võid õli ja muna asemel kasutada üleküpsenud puuvilju, mis teevad küpsetise tummisemaks ja magusamaks. 

Sega salatisse. Melon, ananass või marjad sobivad suurepäraselt salatisse andes sellele värvi ja maitset. 

Rösti ära. Pehmeks läinud pirni või kahtlased viinamarjad võid ahju pista. Kuumas küpsedes tuleb nende magus maitse rohkem esile ja nii sobivad need isegi soolase toidu lisandiks. 

Tee smuutit. Smuuti on vast üks kõige lihtsammeetod, kuidas mädaplekkidega puuviljadest lahti saada. Smuuti sisse võid kokku segada mis tahes puuvilju või marju, maitse on ikka hea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles