Eesti disain vallutas Kiievi

Kristina Herodes
, reporter, Kiiev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eestis leidub nii mõndagi head, mida uhkusega maailmale näidata! Disainis on siinsed talendid päris kindlasti esirinnas ning meie moeloojate lennukas fantaasia paneb ka maailma palju näinud show-maailma ahhetama. Olgu fookuses muusika või miski muu – ka ideede ja esindajate vormistus loeb. Hiljutise Eurovisiooni lipu all jõudis Kiievisse ka noppeid Eesti originaalsest moekunstist.

Imeline Laura Põldvere ei käinud Kiievis üksnes artistina lauluvõistlusel, ta tegi head tööd ka särava moesaadikuna. Laura ei panustanud vaid oma modellifiguurile, vaid teenis stiilikuninganna tiitli just sinivereliste maneeride ja tugeva karakteriga. Mida tugevam disainilaeng, seda enam läheb vaja selgroogu, et kõik see sundimatult välja kanda, kuid Laural jätkus jõudu ka kõige provokatiivsemates kostüümides neist üle olla ja ise artistina esikohale jääda.

Roheline siidkleit Aldo Järvsoolt koos Montoni efektse Kuuba õitest peaehtega – efektne kontrast täitis kogu pressikonverentsi energiaga. 
Roheline siidkleit Aldo Järvsoolt koos Montoni efektse Kuuba õitest peaehtega – efektne kontrast täitis kogu pressikonverentsi energiaga. Foto: Sander Ilvest
Eesti suursaadiku vastuvõtul rabas Laura Põldvere kõiki enda disainitud kreemikas toonis kleidis. Kui ilmud vastuvõtule artistina, pole tarvis ka paljastusi peljata. 
Eesti suursaadiku vastuvõtul rabas Laura Põldvere kõiki enda disainitud kreemikas toonis kleidis. Kui ilmud vastuvõtule artistina, pole tarvis ka paljastusi peljata. Foto: Erakogu

Isegi show-maailma rahvusvahelisel areenil annab nii ekstravagantseid ja efektseid artiste tikutulega otsida. Mõnigi ju üritab, kuid jääb lõpuks stilistikale sootuks alla. Laura Põldvere stiilisilm ei eksinud Kiievis kordagi ning tähelepanu turmtule all pidas ta vapralt vastu nii säravamatel kui ka nukramatel hetkedel. Nagu ütles lavapartner Koit: «Ta on täiesti raudne naine!»

Finaali vääriliselt glamuursed reporterid Kiievis sündmuste keskpunktis. Kristina kannab Aldo Järvsoo volangidega siidkleiti, Laura Iris Janvieri moemaja helesinist meistriteost. 
Finaali vääriliselt glamuursed reporterid Kiievis sündmuste keskpunktis. Kristina kannab Aldo Järvsoo volangidega siidkleiti, Laura Iris Janvieri moemaja helesinist meistriteost. Foto: Sander Ilvest

Aga kes on öelnud, et glamuur peaks lõppema kohe, kui lavalt maha astud? Otsustasime meiegi nii: suurejoonelise ja särava euromöllu rütmile saab kõige paremini pihta siis, kui end ise samale lainele häälestada. Disain on selleks lihtsaim tee. Pealegi koguneb rahvusvahelisi kontakte igal sammul ja kõik võimalused Eestit heast küljest maailmale näidata väärivad vaeva.

 Kõige kaunim pruutkleit eurolavalt! Olgugi et valgeid kleite oli sel korral artistide seljas rekordarv, ei küündinud ükski meisterlikkuse tasemelt Kristina Viirpalu fantaasiarikka loominguni.
 Kõige kaunim pruutkleit eurolavalt! Olgugi et valgeid kleite oli sel korral artistide seljas rekordarv, ei küündinud ükski meisterlikkuse tasemelt Kristina Viirpalu fantaasiarikka loominguni. Foto: Efrem Lukatsky/AP
Kogu Eurovisiooni möllu kõige tähtsam kleit? Enik kõneainet tekitas Laura Põldvere seljas olnud Kristina Viirpalu fantaasiat tiivustav komplekt: tikitud bodi, sukad, tripid ja helde lõhikuga leekivpunane seelik. Punasele vaibale pole mõtet märkamatuna minna. 
Kogu Eurovisiooni möllu kõige tähtsam kleit? Enik kõneainet tekitas Laura Põldvere seljas olnud Kristina Viirpalu fantaasiat tiivustav komplekt: tikitud bodi, sukad, tripid ja helde lõhikuga leekivpunane seelik. Punasele vaibale pole mõtet märkamatuna minna. Foto: Sander Ilvest
Riiete roll ei piirdu vaid sellega, et kandjat ilusaks teha – parimal juhul toimib disain ka lähima sõbra, toetaja ja tujuparandajana.

Kiievis selgus, et Eesti moelooming pole mitte üksnes ilus, vaid hea disain on ka väga hästi läbi mõeldud, kandjale mugav ning sellel on isegi teatavaid üleloomulikke võimeid. Näiteks avanevad kui võluväel nii mõnedki uksed, mis jääks muidu suletuks, ning mitte keegi ei raatsi intervjuust ära öelda. Lihtsaim viis meeleolu üleval hoida on pakendada ennast ja oma ideid võimalikult efektsel, lõbusal ja stiilsel moel. Paratamatult jõudis Kiievisse vaid piisake Eesti moekunsti, kuid see säras kohapeal nagu pärl.

Vaata moekommentaaridega videot sellest, kuidas meie Laura ja teised artistid punasel vaibal toime tulid:

Kuidas valida?

Laura Põldvere on alati olnud väga ekstravagantse stiiliga artist, tavalises ja suvalises kostüümis etteastet temalt ei ootagi. «Lähtusin sellest, et meie välimus moodustaks Koiduga terviku,» oli tal selge siht ees ka garderoobi kaasa pakkides. «Välja jäi mitu asja, mis ei sobinud lihtsalt kokku.» Valikut tehes rääkisid kaasa isiklik maitse ja suhted – Laura eelistas moeloojaid, kelle käekirja ta hindab väga ning kelle loomingus tunneb end omas elemendis, näiteks Liisi Eesmaa ja Aldo Järvsoo. «Mitu asja valmis Baltikas spetsiaalselt mulle,» mainis ta. Laura tähtsaimate etteastete rüüd pärinevad Kristina Viirpalu kõrgmoeateljeest, kaks kirglikku, julget ja ekstravagantset naist tunduvad ühel lainel olevat. Laura kandis elegantselt välja ka Viirpalu provokatiivseimad ideed ning moelooja omakorda kasutas oma teoste rahvusvahelisteks esitlusteks Laura temperamentseid ja helikeelelt avangardistlikke džässiimprovisatsioone.

Ka reporter Laura Kurs pöördus Eurovisioonile minnes disainerite poole, kellega klapib stiilikeel kõige paremini. Kevadisel moenädalal vaimustas teda enim «Wear Artsi» rabav ja lennukas kollektsioon – sealt tuli mitu kunstiteostega rõivast Kiievisse kaasa. Arraku maalidega disain teenis tunnustust ja tähelepanu isegi punasel vaibal patseerivatelt staaridelt. Samuti võis reporteri kohvrist leida brändi Tallinn Dolls rõivaid: «Nukukesena ma ennast tegelikult ei tunne, seega oli Tallinn Dolls mulle positiivne üllatus,» mainis ta. Lisaks oli Laural kaasas asju KOKOMO Collectioni kollektsioonidest: «Ma olen Mari-Liis Saretoki lihtsate, kuid löövate disainide austaja. KOKOMO Collection paneb mind tundma end kauni ning naiselikuna, vajaduseta liigselt paljastada.»

Kirill Safonovi kirgas tulevärk paneb igal sammul ja igas riigis kõik pead pöörduma. Kristina kannab Kirilli tikitud fuksiajakki, Laura Tallinn Dollsi pluusi ja pärlitega tikitud seelikut.
Kirill Safonovi kirgas tulevärk paneb igal sammul ja igas riigis kõik pead pöörduma. Kristina kannab Kirilli tikitud fuksiajakki, Laura Tallinn Dollsi pluusi ja pärlitega tikitud seelikut. Foto: Sander Ilvest

Mina alustasin kohvreid pakkides ja päevi plaanides ratsionaalse moetoimetajana: püüdsin silmade eest läbi lasta galerii hiljuti nähtud eredamatest etteastetest Tallinn Fashion Weekil. Kuid õige pea jooksid juhtmed kokku! Eestis luuakse imelist moodi ilmselgelt ebaproportsionaalselt palju, mul on aga vaid üks keha ja vähe päevi. Kõike ei saa, mis sest, et tahaks. Nii pakkisin kaasa killud nendest kollektsioonidest, mis hetkel pähe tulid. Aldo Järvsoo, kelle lihtne geniaalsus on alati minu suhteliselt sirgjoonelise natuuriga hästi kokku kõlanud, Riina Põldroosi rafineeritud naiselikkus, Iris Janvieri lennukas energia, Marilin Sikkali kehakallistav mugavus, Kirill Safonovi ületamatult efektne pöörasus ja muidugi terve trobikond Tuube, milleta ma elu enam üldse ette ei kujuta. Ning sisetunnet tasus usaldada, Eesti disain käitus kandes nagu kohvritäis parimaid sõpru. Riiete roll ei piirdu vaid sellega, et kandjat ilusaks teha – parimal juhul toimib disain ka lähima sõbra, toetaja ja tujuparandajana.

Püstolreporter on pikaks töö-ööpäevaks valmis! Disainidopinguta sellises tempos vastu ei peaks. Kristina kannab plisseeritud siidpluusi Aldo Järvsoo kevadkollektsioonist ja Tanel Veenre käevõru. Laura astub areenile «Wear Artsi» pluusis, mida ehib Lapini kuulus «Jänku suudlus». 
Püstolreporter on pikaks töö-ööpäevaks valmis! Disainidopinguta sellises tempos vastu ei peaks. Kristina kannab plisseeritud siidpluusi Aldo Järvsoo kevadkollektsioonist ja Tanel Veenre käevõru. Laura astub areenile «Wear Artsi» pluusis, mida ehib Lapini kuulus «Jänku suudlus». Foto: Sander Ilvest

Vaata naljakat videot sellest, kuida Laura ja Kristina Eesti loole Kiievis kaasa elavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles