Kuidas kõige paremini välja puhata, kui sul on selleks vaid kuus tundi (või veelgi vähem)

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Ideaalne magaja teab, et enne und tuleb käest panna helendavad ekraanid, ta võtab päeviku ja paneb sinna kirja tehtud ja veel tegemist ootava, ta jääb magama seitsme minutiga ja ärkab seitse kuni üheksa tundi rõõsa ja rõõmsana. Enamik meist aga on kaugel ideaalsest magajast.

Samas teame me kõik, kui oluline on uni meie vaimse ja füüsilise tervise jaoks. Kui sa näed, et sul on tulemas öö, kuhu palju unetunde ei mahu, saad sa siiski palju ära teha, et mitte järgmisel päeval zombina ringi komberdada. Väikese planeerimisega saad sa uneks antud tunnid maksimaalselt ära kasutada. Nõu annab psühhoterapeut Julia Hogan.

  1. Arvesta ajaga, mis kulub uinumiseks. Me sageli unustame arvestada aega, mis meil kulub, et tegelikult magama jääda. Kui meil pole olnud just erakordselt kurnav päev, kulub enamikul meist uinumiseks vähemalt 20 minutit. Oma uneaega planeerides arvesta see aeg sisse. See võib tunduda ebaloogilisena, kuid võib muuta palju, kui sa päriselt saad kaheksa tundi magada. Nii minimeerid ka stressi ja selle võimsa trikiga saad end voodis rahulikuna hoida.
  2. Arvesta oma unetsüklitega. Uni toimub erinevates faasides, mida tuntakse REM-faasi ja sügava une faasina. Mõlemat faasi on tarvis, et aju ja keha saaksid taastuda, seega on parim, kui sa saaksid mõlemad faasid tervelt läbida. Täiskasvanud inimesed kogevad unefaase tavaliselt 90-minutiliste tsüklite kaupa. Kasuta seda teadmist, eriti siis, kui sa saad vähem kui seitse tundi magada. Näiteks kui sa saad uinuda südaööl, pane äratuskell helisema kella kuueks – nii hakkab see helisema just siis, kui su keha lõpetab neljandat 90-minutilist tsüklit. Tsükli lõpus ärkamine on kehale palju leebem ja sulle meeldivam kui seda on tsükli keskel ärkamine.
  3. Muuda oma magamistuba koopaks. Ideaalne magamiskeskkond on koobas: pime, vaikne ja jahe. Ava aken või hoia muudmoodi magamistoas jahedat temperatuuri, tõmba kardinad ette, väldi ekraane ja kasuta valge müra masinat või vastavat äppi, et välismaailma helisid blokeerida.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles