Kummaline nipp, mille abil saad oma nädalavahetust pikemaks venitada

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels / CC0 Licence

Kui vahel harva satub riigipüha ajale, mis pakub meile kahe päeva asemel kolmepäevast nädalavahetust, on väga raske leppida reaalsusega, kus puhkamiseks on meil harilikult vaid kaks päeva. Me armastame nädalavahetusi ja püüame alati leida viise, kuidas neid pikendada. Veidral kombel võib teadus meile siin appi tulla.

Hello Giggles vahendab neuroteadlast ja Stanfordi ülikooli professorit David Eaglemani, kelle sõnul tunduvad meile nädalavahetused palju pikemad, kui me võtame aega, et proovida midagi, mida me pole varem proovinud teha.

Tuleb välja, et uue tegevuse või hobiga alustamine petab meie aju ära ning meile tunduvad päevad pikemad. «Kui sa koged midagi uudset, tundub, et sellele on kulunud rohkem aega,» selgitab Eagleman.

Uue kogemuse mõju ajule on tugev, mis on üks põhjuseid, miks paljud meie lapsepõlvemälestused justkui kestaksid igavesti. Kui sa olid laps, olid enamik asju sulle uued ja aeg, mida sa kogesid, tundus seega kestvat kauem.

Ka lihtsalt plaanide tegemisel on aega pikendav efekt – vähemalt tundub sulle peas nii ja kui mõtlema hakata, siis on see ju kõik, mis loeb. Näiteks kui sa veedad oma nädalavahetuse kodust väljas – kohvikus, trennis, poes, teatris – tundub sulle, et päevad on olnud pikemad kui sa oleksid sama aja vaid lihtsalt kodus sarju vahtides veetnud. Nii et tuleval nädalavahetusel mine nelja seina vahelt välja!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles