Seitse viisi, kuidas su nahk 30ndates muutub

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Kolmekümnendates eluaastates on elu muutunud paljuski paremaks. Näiteks on su karjäär ja enesekindlus tõusuteel. Paraku ei saa sama öelda naha kohta.

Rakkude uuenemine aeglustub. Umbes siis, kui saad 30-aastaseks, hakkab aeglustuma ka protsess, tänu millele oli sul varem särav jume ja ülipehme nahk. 20 päeva asemel võib rakkudel uuenemiseks aega minna kuni 40 päeva ehk koguni kaks korda kauem. Selleks, et naha välimust värskendada, võid oma nahka koorida glükoolhapet sisaldava koorijaga, soovitab RedBook.

Hormonaalsed muutused võivad tekitada vistrikke. See, et akne piinaks vaid teismelisi, on rumal müüt. Hormonaalsed muutused võivad vistrikke tekitada ka kolmekümnendates. Selle leevendamiseks tasub kasutada kreeme, mis sisaldavad retinoide. 

Poorid venivad välja. Vanemaks saades kaotab nahk elastsust ja seetõttu muutuvad poorid märgatavamaks. Selleks, et poorid ei oleks väga silmatorkavad, tuleb hoolt kanda, et need oleks puhtad. Pese nägu näiteks mitsellaarveega.

Ilmuvad «kanavarbad» ehk kortsukesed silmanurkades. Silmaümbruspiirkond on esimene koht, kust vananemine paistma hakkab, sest seal on väga õhuke nahk. Lisaks kiirendavad seda protsessi igapäevased harjumused nagu silmade kissitamine, silmade hõõrumine ja kulmu kortsutamine. Kortsude silumisel võib abi olla kas süstidest (näiteks Botox) või korralikust silmaümbruskreemist. 

Päikesekahjustused muutuvad silmnähtavamaks. UV-kiirguse kahjustused kogunevad ajapikku ja nende mõju ei ole enamasti kahekümnendates eluaastates veel näha. Seetõttu hoiatatakse noori, et nad kaua ei päevitaks - kahjustused tulevad ilmsiks alles hiljem. Liigne päevitamine põhjustab enneaegset vananemist, hüperpigmentatsiooni ning suurendab nahapoore. Selle vältimiseks on vaid üks lahendus - ära mine päevitamisega liiale! Kasuta alati päikesekaitsekreemi, kanna peakatet ja eelista nappide rõivaste asemel pikki suvekleite.

Naha niiskustase kahaneb. Vananedes väheneb järjepidevalt organismis leiduva hüaluroonhappe hulk. Kuna see mängib naha niiskustasemes olulist rolli, tasub kasutada niisutavat kreemi, mis seda sisaldab. 

Naha keramiidid kaovad. Kuigi naha niiskust kaitsvaid lipiide on erinevaid, on leitud, et keramiidide roll on neist kõige tähtsam. 30ndateks eluaastateks oled umbes 40 protsendist looduslikes keramiididest ilma jäänud. Õnneks saad neid asendada tänapäevaste ilutoodetega ja valik on üsna lai.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles