Kuus soovitust, kuidas veeta suvevaheaega

, Tallinna Spordi- ja Noorsooamet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Craig Robinson / PantherMedia / Scanpix

Pikk ning väsitav kooliaasta on läbi saanud ning ees ootab kolm kuud puhkust. Lapsevanemate jaoks võib laste suvevaheaja planeerimine osutuda aga suureks väljakutseks ja peavaluks – kuidas sisustada pikka koolivaheaega ning leida piisavalt põnevaid tegevusi, et laps ekraanide ees liialt palju aega veeta ei eelistaks? 

Värskete koolilaste vanemate jaoks võib tervelt kolm kuud lapse vaba aega kõlada hirmutavalt, sest kogu selle vaba aja kavandamine nõuab pingutust ning suuremat sorti planeerimist.

Lugege ka, kuidas koos lapsega suvevaheajaks plaane teha.

Need, kellel vanaemad-vanaisad maal elavad ning lapselapsed suveks enda juurde võtta saavad, on õnnega koos. Mis saab veel olla parim kui aktiivne puhkus kaunis looduses?

Kui aga vanavanemaid ja maakodusid pole, kus suvel värskes õhus hommikust õhtuni õues ringi joosta ning sügiseks akusid laadida, siis alljärgnevalt leiab põgusa ülevaate, mida koos lapsega suvepuhkust kavandades plaani võiks võtta. Ühtlasi saab artiklist põgusa ülevaate, mida suvisel ajal lastele ja noortele arendavaks ajaveetmiseks pakutakse.

Linnalaagrid

Üheks heaks võimaluseks suvel ühtviisi lõbusalt ja arendavalt aega veeta ning ühtlasi linnas puhata, on osaleda suvistes linnalaagrites. Linnalaagrite vahetused algavad reeglina juba juuni esimesel või teisel nädalal ja toimuvad suve lõpuni.

Üks laagripäev kestab viis kuni kuus tundi ning algab hommikul 10 või 11 paiku. Neid korraldavad Tallinnas nii huvikoolid, muuseumid kui ka spordiklubid. Peamiselt on linnalaagrid suunatud 7–12-aastastele lastele, kuid tegevusi on ka väiksematele ja suurematele.

Laagrite vahetused kestavad tavapäraselt üks kuni viis päeva ning ettevõtmisi jagub igale maitsele. Mitmed huvikoolid korraldavad lastele ka teemalaagreid, nii näiteks leiab loodusele pühendatud laagrivahetusi, samuti on sel suvel Tallinnas tulemas moelaager, ehtekunstilaager ning väiksematele ka seiklus- ja detektiivimängude laagrid. Spordihuvilistele on toimumas mitmepäevaseid treeninguid ning spordilaagreid linna spordikeskustes.

Väiksematele mõeldud linnalaagrites käiakse ühistel ekskursioonidel, külastatakse põnevaid paiku – muuseume, loomaaeda, elamus- ja mängukeskuseid, samuti viibitakse palju värskes õhus, peetakse piknikke ja mängitakse.

Ühepäevaste linnalaagrite hinnad algavad ca 20–30 eurost ning viiepäevaste vahetuste maksumused ca 80 eurost. Hinnad sõltuvad laagri temaatikast ja pikkusest. Enamasti kuulub hinna sisse ka toitlustamine, kõik töövahendid ning muuseumide jt keskuste külastused.

Tutvuge juunisjuulis ja augustis Tallinnas toimuvate linnalaagritega.

Kursused 

Lisaks linnalaagritele korraldavad huvikoolid suvel lastele ja noortele ka ühe- või paaripäevaseid kursuseid. Enamasti toimuvad needki linnalaagrite formaadis ning nime all, kuid on sisult suunatud rohkem õppimisele ning praktiliste oskuste omandamisele. Tegemist on koolitustega, kus saab lähemalt tutvuda mõne spetsiifilisema alaga, näiteks nagu robootika, animatsiooni, arvutigraafikaga vms.

Kursustel osalemine sobib just neile noortele, kes soovivad veeta suvist aega kasulikult ning õppida selle aja jooksul selgeks mõni uus oskus või arendada olemasolevaid.

Kursuste hinnad algavad ca 60 eurost (mitmepäevased) ning maksumus sisaldab kõiki materjale ja töövahendeid. Enamasti on suvised kursused suunatud noortele alates 14. eluaastast, kuid toimumas on ka väiksematele algklassilastele, nt keeleõppe- ning mitmesugused kunstikursused.

Rahvusvahelised võimalused

Veidi vanemate noorte jaoks on suvi parim aeg noortevahetusele minekuks. Ühistel noorte koostöökohtumistel saab tutvuda põnevate valdkondadega, näiteks, nagu multimeedia, loodus, matkamine jne, ja seda erinevate mitteformaalõppe võimaluste kaudu.

Lisaks saab tutvuda teiste maade kultuuridega ning panna ennast proovile uues keelekeskkonnas. Suurim õpiprotsess toimub ikka siis, kui tullakse välja mugavustsoonist ja ollakse avatud uutele väljakutsetele. Huvi korral tasub hoida silma peal Facebookis sellistel lehtedel, nagu EstYesSeiklejate VennaskondInvolved.

Ka suvekalendrist leiab 24. juulist kuni 3. augustini Naissaarel asetleidva noortevahetuse «Toward Tolerance», mis toob kokku noored Bosnia ja Hertsegoviinast, Leedust ja Eestist, et õppida koos erinevusi mõistma ning praktiseerida meedia-kirjaoskust. Noortevahetus on suunatud 13–20-aastastele noortele ning osalemine on tasuta. Täpsemat infot saab meiliaadressil mank@mank.ee.

Muuseumide haridusprogrammid-linnalaagrid

Oma laagrivahetusi korraldavad suvel ka muuseumid, kes just koolivaheaegadel senisest enam lastele põnevaid tegevusi pakuvad. Nii on muuseumid läbi viimas haridusprogramme, linnalaagreid ja ühepäevaseid avastusrohkeid teemapäevi, mis on sisult harivad, kuid vormilt mängulised ning lõbusad.

Näiteks on sellel suvel lastele tegevusi korraldamas Miiamilla lastemuuseumid, Tallinna linnamuuseum, Vabaõhumuuseum ning väikseid külastajaid ootab külla ka NUKU muuseum, kes kõik kutsuvad suvel muuseumidesse vahvaid elamusi otsima.

Muuseumide linnalaagrid on enamasti suunatud algklassilastele ja hinnad jäävad vahemikku ca 35–80 eurot, sisaldades enamikel juhtudel ka toitlustamist.

Laagrid linnast väljas

Linnast väljas looduskaunites kohtades toimuvad laste- ja noortelaagrid on parim viis vaheaja veetmiseks neile, kes otsivad suveks aktiivset ning pikemat puhkust.

Noortelaagrite vahetused kestavad vähemalt kuus päeva ning ööbimine toimub suuremates ja väiksemates laagrikompleksides ning kämpingutes üle Eesti. Noortelaagreid on väga erineva suunitluse ja temaatikaga ning peamiselt erinevadki need vaid tegevusprogrammide sisu järgi, muud tingimused noortelaagrites on samad ning vastavad ühesugustele nõuetele.

Sisu ja temaatika osas on sellelgi suvel võimalik valida näiteks spordi-, seiklus-, tantsu-, kunsti-, teatri-, maalilaagrite ja paljude muude laagrite vahel. Tihtipeale valitaksegi suveks omale mitu laagrivahetust, mõnel juhul ka erinevates laagripaikades. Nii on terve suvi põnevalt ja vaheldusrikkalt sisustatud.

Tutvuge juunisjuulis ja augustis linnast väljas toimuvate lastelaagritega.

Lugege siit, kuidas laager last arendab.

Kogupereüritused

Suvi on üritusterohke aeg ning lastele ja peredelegi on palju toimumas. Miks mitte vaadata suvekalendrist välja pikkadeks nädalavahetusteks omale vahvad üritused ning avastada põnevaid paiku üle Eesti. Üks toredamaid pereüritusi, mida sel külastada, on kindlasti elamustuur «Laste Vabariik».

Laste ja noorte kultuuriaasta elamustuur liigub ringi ratastel ning ühendab endas teatrit, mängu ja töötubasid. Igas peatuspaigas saab näha uut lasteetendust Eesti Vabariigi sünnipäevaks valmistumisest, avastada Eestit omanäolisel labürint-mängualal ning proovida oma käteosavust ja mõtteerksust töötubades. Laste Vabariigi ainulaadsel autolaval on oodatud oma etteastetega üles astuma kohalikud lapsed ja noored!

Tutvuge juunisjuulis ja augustis toimuvate suveüritustega.

Tutvu suvevaheaja võimalustega laste ja noorte suvekalendris!
Suvekalendri infot koondab ja vahendab Tallinna Spordi- ja Noorsooamet.

Foto: Tallinna spordi- ja noorsooamet

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles