Kas keskea kaalutõus on paratamatus?

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Alates 35. eluaastast aeglustub ainevahetus viis protsenti iga aastakümne kohta ja elu jooksul võib ainevahetus aeglustuda tervelt 30 protsenti, kirjutab ajakiri Naised.

«Võrreldes 25. eluaastaga kulutad 35-aastaselt päevas sada kilokalorit vähem ja 45-aastaselt juba 200 kilokalorit vähem,» tõdeb Ameerika kaaluekspert Mafeleyn H. Fersntrom.

Need kalorid hakkavad vaikselt, aga järjekindlalt märku andma puusadele ja kõhule koguneva rasva ning erinevate terviseprobleemide näol ja elustiili muutmata võib nii aastas kehakaalule lisanduda kuni viis kilo.

Alates 40. eluaastast hakkab vähenema ka lihasmass ning seeläbi aeglustub keha rasvapõletusvõime, sest lihased kulutavad kuni kolm korda enam kaloreid. Seetõttu peaks hoiduma vaid aeroobsele trennile keskendumisest - kindlasti peaks spordirutiinide hulka kuuluma ka jõuharjutused. Palju on abi lühikese intervalliga kiiretest harjutustest: jalutades tee lühikesi spurte, sama kehtib ka rattaga sõites ja ujudes.

Küll aga peaks hoiduma äkkdieetidest, mis panevad keha võtma vajalikku energiat lihastest, mitte rasvkoest, aeglustades omakorda ainevahetust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles