30 kummalist ebausku - mida usud sina?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Must kass.
Must kass. Foto: Panther Media/Scanpix

Ebausk jälitab meid kõikjal. Isegi paljud skeptikud tunnevad end ebamugavalt, kui näevad musta kassi teed ületamas või kui klaas põrandale kildudeks lendab. Ehk saab ikka mingi nipiga õnne enda ligi meelitada ja ebaõnne vältida?

Good Housekeeping otsis välja mõned uskumused, millest osa võib olla sulle juba tuttav, osa aga senikuulmatu. Arvatavasti oled meil levinud ebausuga nii harjunud, et järgid seda pikemalt mõtlemata.

Ära kõnni tagurpidi. Portugalis usutaks, et selg ees kõndimine toob ebaõnne. Usutakse, et tagurpidi kõndides näitad saatanale, kuhu lähed.

Ära kõnni redeli alt läbi. Redeli alt kõndimise vältimine on meil laialt tuntud ebausk, mis pärineb keskajast. Tol ajal usuti, et redel sümboliseerib võllapuud.

Ole täiskuu ajal ettevaatlik. Täiskuud seostatakse siiani kaosega, eriti haiglates. Õnneks ei leidu enam väga neid, kes libahunte kardaks.

Haiglasse mine kolmapäeval. Mõnes kohas usutakse, et kõige parem päev haiglasse sattumiseks on kolmapäev.

Ära ütle üht ja sama sõna oma sõbraga samaaegselt. Itaallased usuvad, et kui nii juhtub, ei abiellu sa mitte kunagi. Selleks, et halvast endest lahti saada, tuleb otsemaid oma nina puudutada.

Väldi katkiseid peegleid. Peegli purunemine tähendab seitset aastat õnnetust. See on väga pikk aeg!

Hoia end kurja silma eest. Kuri silm on tuntud ebaõnne sümbol. Usutakse, et kurja inimese pilk võib põhjustada haigusi, vigastusi või isegi surma. Needuse vältimiseks või sellest lahti saamiseks saab kasutada mitmesuguseid talismane.

Ära laula õhtusöögilauas. Hollandis usutakse, et kui sa söögilauas laual oma lemmiklaulu, tänad sellega toidu eest saatanat.

Ära istu laua nurgas. Ungarist ja Venemaalt tuleb ebausk, et lauanurgas istuja jääb lastetuks.

Ära kanna tormi ajal punast. Filipiinidel usutakse, et punane värv tõmbab äikest ligi.

Ütle iga kuu esimesel päeval «jänes jänes» või «valge jänes». Nii kindlustad omale selleks kuuks hea õnne. Inglismaalt ja Põhja-Ameerikast pärineb uskumus, et jänesed suhtlevad teispoolsusega ja jänese vasakut tagakäppa tuleb heaks õnneks endaga kaasas kanda.

Ära sisene ruumi vasaku jalaga. Hispaanias usutakse, et see toob endaga kaasa midagi halba.

Ära ava vihmavarju siseruumides. Mõnel pool (peamiselt Inglismaal) kardetakse, et kui vihmavari avada toas, siis «sajab» ebaõnn sulle kaela.

Vana-aastaõhtul söö viinamarju. Hispaanias loodetakse, et hea õnn tuleb siis, kui süüa 12 viinamarja.

Surnuaiast möödudes peida oma pöidlad ära. Jaapanis usutakse, et surnuaiast möödudes tuleb oma pöidlad ära peita, et vanemaid suremise eest kaitsta.

Kuula ebamugavat vaikust. Kui seltskonnas tekib ebamugav vaikus, siis ei tähenda see paljudele mitte midagi. Mõni aga usub, et sel hetkel möödub neist ingel.

Ära astu kaevuluugi peale. Rootsis usutakse, et kui sa astud kaevukaanele, mille peal on täht A, siis toob see sulle ebaõnne ja murtud südame.

Ära lõika oma küüsi öösiti. Paljudes kultuurides usutakse, et küüsi ei tohi lõigata siis, kui päike on loojunud. See võib põhjustada enneaegset surma.

Kui soola läheb maha, viska seda üle õla. Soola maha pillamine toob ebaõnne, mille vältimiseks tuleb seda omakorda üle õla puistata.

Ära öösel nätsu näri. Türgis arvatakse, et öösiti nätsu närimine on võrdne koolnu keha närimisega.

Ära hüppa üle lapse. Türgis arvatakse ka seda, et lapsest üle hüppamine neab ta ära ja laps jääb igaveseks lühikeseks.

Ära musita last suule. Nigeerias usutakse, et lapse suule suudlemine tingib selle, et ta jääb täiskasvanuna ilalõuaks.

Ära võta laevale minnes banaani kaasa. USA kalamehed usuvad, et paati ei tohi kaasa võtta banaane, siis on neil ootamatute ja ohtlike olukordade üle parem kontroll.

Kanna endaga tammetõru kaasas, nii jääd igavesti nooreks. Inglise naistel oli kombeks endaga tammetõru kaasas kanda, et säilitada noorusliku jumet.

Ära pane kotti maha. Brasiiliast pärineb ebausk, et kotti või rahakotti maha pannes jääd rahast lagedaks.

Hoidu ebaõnne toovatest lindudest. Iirimaal ja Šotimaal usutakse, et harakas toob ebaõnne. Lõuna-Koreas arvatakse sama varestest.

Hoia eemale ka neetud numbritest. Kõik teavad, et 13. reede on üks eriti halb päev. Paljud pelgavad ka «saatana numbrit» 666. Hiinas kardetakse aga numbrit neli, sest selle hääldus sarnaneb sõnale «surm».

Ära narri oma saatust. Kuubal usutakse, et kui sa viimast klaasitäit juues ütled, et see on su viimane, siis narrid saatust ja saad varsti surma. Saatuse narrimist üritatakse igal juhul vältida ja nii ei uhkustata ka näiteks oma hea tervisega.

Ära maga töötava ventilaatori all. Paljud Lõuna-Korea elanikud ei jäta suletud ruumis ventilaatorit ööseks tööle, sest see võib olla tappev. Selle vältimiseks tuleb vähemalt üks aken lahti teha.

Koputa puidule. Paljudes kultuurides on levinud kummaliste olukordade kokkulangemisel puidule koputamine või üle õla sülitamine, et ebaõnnest pääseda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles