Üks väärt moeasi, mis parandab elukvaliteeti rohkem kui uus kallim

Kristina Herodes
, moetoimetaja
Copy

Olgem ausad – meie laiuskraadil pole see ka midagi erilist kui sajab. Suts päikest on pigem preemia kui põhipalk. Ja mida uhkem ja tähtsam pidu nagu just praegu eestlasi liitev suurejooneline laulu- ja tantsupidu, seda tavalisem on ka veidi vihma selle juurde saada.

Tegelikult on porilompides plätserdada täitsa lahe, kui oled end vaid ilmale vastavalt riidesse pannud. Siit leiad nii ideid kui soovitusi kuidas vihmaga tuju üleval hoida ja ühtlasi hea välja näha.

Lugu ilmus Postimehes 2017 aastal, aga arvestades praegust ilma on seda taas tervislik ja tujutõstev lugeda.

Korsarite moeimpeerium näeb välja kui mustri- ja värvirõõmu plahvatus. Duo looming on hetkega ära tuntav terves maailmas. Vaata vaid kui vinged näevad välja nende loodud vihmamantlid! Sellise omanikuna sa lausa ootad neid sajuseid päevi...
Korsarite moeimpeerium näeb välja kui mustri- ja värvirõõmu plahvatus. Duo looming on hetkega ära tuntav terves maailmas. Vaata vaid kui vinged näevad välja nende loodud vihmamantlid! Sellise omanikuna sa lausa ootad neid sajuseid päevi... Foto: E. Scherer

Rahulolematus on alati mõtlemise küsimus – selle tekitab lõhe ootuste ja reaalsuse vahele. «No hei – on juuli, mul algas äsja puhkus. Mis korralagedus see olgu? Olgu olla päike ja palavus, mul on õigus seda saada! Muidu vingun!» Umbes sellist sisekõnet ja paraku ka vestlust tuleb praegu siit ja sealt. Aga ilmaga kahjuks kaubelda ei saa ja kiunumine toob tujutaevasse vaid musti pilvi lisaks.

Tegelikult on porilompides plätserdada täitsa lahe, kui oled end vaid ilmale vastavalt riidesse pannud.

Omamoodi võib pettunud suvitajatest ka aru saada, sest vihm tundub plaanid nurja ajavat. Sojalootust on siinkandis harva ja kui seegi käest röövitakse, teeb meele mõruks küll. Optimistid on aga ammu tähele pannud, et suvi pole mitte maamunalt kadunud, vaid šeikeris sügise-kevadega segamini löödud. Ehk täna päike, homme padukas on üsna tavaline asi. Ning kõik jääb lihtsalt jupikese aega hiljaks – september on varsti uus juuli, juhhei!

Märja ilma puhul on hindamatuks abiks spordi- ja matkarõivad, mis peavad vett igas olukorras nagu vaprad sõdurid.

Pole mõtet jonnakalt suveriietest küünte ja hammastega kinni hoida, kui ilm pakub muud. Sellist päeva, kus saaks joped, kummikud ja kasukad talvekorterisse ära koristada, ei pruugi enam tulla. Suvi tundub külm ainult neile, kel riideid liiga vähe. Kes keelab midagi toekamat selga tirida? Väga mõnus on õues tšillides või ujumast tulles kasukas õlule visata ka südasuvel, juba mitu aastat tunnen sellisest stiilitembust täit rõõmu. Ja märja ilma puhul on hindamatuks abiks spordi- ja matkarõivad, mis peavad vett igas olukorras nagu vaprad sõdurid.

Efektne must vihmamantel - Year by Raivo Holm
Efektne must vihmamantel - Year by Raivo Holm Foto: Erlend Štaub / TFW

Vihmamantel on Eestis aastaringne staar

Teate, kust kõik see vihmahala tuleb? Sellest, et inimestele ei meeldi ennast riidesse panna, eriti naissoost tegelastele. Ikka tahaks miskit õhemat, keharõhutavamat ja paljastavamat ning siis saadavad kogu seda ilu plagisevad hambad ja nohune nina. Aga ajad üht-teist vettpidavat selga ja elu on lill iga ilmaga! Ainult riietuse ja suhtumise muutmisega saabki – hops! – kõik päevad oma suveks ilusaks keerata.

Vihmakaitserõivastele, kui need tõesti tegijate liigast pärit, on märgitud, kui vettpidavad need on. Teibitud õmblused on tavaliselt kindel märk, et selles jopes tuled ka veeuputusest kuiva nahaga välja.

Mitte iga jopesarnane objekt ei saa tegelikult tõsises sajus hakkama. Tark on sihtida nutikate kangaste ja ekstreemoludesse mõeldud disaini poole. Meie argipäev ei jää sellest kuigivõrd maha! Seal leidub igasugu elumuutvalt tarka tehnoloogiat. Jope võib olla kerge kui sulg ja anda sooja sama palju nagu paks puhvaika.

Vihmakaitserõivastele, kui need tõesti tegijate liigast pärit, on märgitud, kui vettpidavad need on. Teibitud õmblused on tavaliselt kindel märk, et selles jopes tuled ka veeuputusest kuiva nahaga välja. Kui aastate eest kippus sportlik maailm olema rangelt funktsionaalne ja fantaasiale, värvile ning mängulustile siin palju aega ei raisatud, siis see on ammuilma muutunud! Sinu sajuilma elupäästja võib olla lõbus nii vormilt, värvilt kui ka mustritelt. Eriline hitt moelavadel on muuseas läbipaistev jope, mille alt saad ka oma edevamaid kihte eksponeerida. Kuid ühekordne kilekas on paraku sama stiilivaba kui kilekott punasel vaibal. Kõlbab kanda vaid hädaabi lahendusena.

Triinu Pungitsa pilkupüüdvad ja fantaasiarikkad mantlid.
Triinu Pungitsa pilkupüüdvad ja fantaasiarikkad mantlid. Foto: Erlend Štaub / TFW

Kaitsev ja tujutõstev

Vihmamantlid, joped ja keebid ei pea olema umbsed ja jõledad välja nägema. Neid leidub ka igati ilusaid ja ägedaid! Kui sul sellist asja veel garderoobis pole, siis hangi kiiremas korras! Usu – hea vihmajope tõstab tuju ja parandab su elukvaliteeti kõvasti rohkem kui uus kallim. Kui tunned end jopes liiga sissepakitult, tasakaalusta tervikut lühikeste pükstega. Veidike pakitud ja veidike paljas – selline on kõigi vallatute festivalide rahvusvaheline univorm.

Kes end kavalasti ja kaitsvalt riidesse panna oskab, saab nautida igasugust ilma!
Kes end kavalasti ja kaitsvalt riidesse panna oskab, saab nautida igasugust ilma! Foto: AFP / Scanpix

Jopeliste seas tasub vaadata midagi, mis tuju tõstaks. Kui sulle annavad energiat rõõmsad värvid, kanna neid mõnuga! Erksad joped on nagu vitamiinipommid, millega saab väga lustakaid kombinatsioone moodustada. Eelistad intellektuaalsemat gammat, vali liivakarva parka, liustiku gammas hõbehall või klassikaline must. Näiteks lehviv ja läikiv suur must vihmamantel pole mitte üksnes praktiline, vaid ka erakordselt efektne rõivas, mis lisab veidi ohtlikku gootiprintsessi sarmi igale komplektile. Või kui tuju päikeseta nulli langema kipub, siruta käsi kollase jope järele – otsekohe hakkab hea! Teemadest on orbiidil lilleprindid romantikutele ja militaarmustrid seiklushimulistele.

Superstiilne Inga Vatsk-Laasner teeb meie suvesse sobilikus militaarjopes tutvust Kokomo kollektsiooniga.
Superstiilne Inga Vatsk-Laasner teeb meie suvesse sobilikus militaarjopes tutvust Kokomo kollektsiooniga. Foto: Meisi Volt

FOTOD: ERLEND ŠTAUB / TFW, MEISI VOLT, MARIS SAVIK, ARDO KALJUVEE /FIBIT, SCANPIX

Vihmarõivas on võrratu, suur pind – siin võib vabalt ka oma maailmavaatelisi sõnumeid edastada või kaaslastele niisama nalja visata.

Soojus on teine tähtis asi, et inimene end iga ilmaga hästi tunneks. Niisiis on selle suve soosik kerge sulejope! Või kes keelab end pehmesse villa ja karusnahka keerata? Vihma korral viimane küll parim valik pole, kuid mitmesugused tepitud jakikesed tulevad edukalt toime ka siis, kui ilm peaks paar pisarat poetama.

Päikest pole? Asu siis ise sellesse ametisse. Kollane jope ja kummik!/Scanpix
Päikest pole? Asu siis ise sellesse ametisse. Kollane jope ja kummik!/Scanpix Foto: AFP / Scanpix

Suursoosik soojemate riiete rindel on endiselt bomber-jakk, mis võib olla nii sportlik, motohõnguline kui ka mässumeelne. Suur ja lohvakas vorm hoiab kandja kenasti soojas ning näeb stiilne välja pea igas kombinatsioonis. Aga siin on suur hulk materjalivalikuid, mis päris sajus küll jänni jäävad, kuid tuulega saavad hakkama.

Kuivad jalad ennekõike

«Oo suvi, viimaks ometi saab lahtise varba kingi kanda!» õhkab nii mõnigi. Juunis. Enamik neist on nüüdseks olukorraga leppinud. Ehkki karastatud kodanik saab ka märjas ilmas kenasti Ipanemad varba otsas hakkama. Üheksal juhul kümnest kehtib siiski soovitus – kui sajab, aja jalga korralik kummik. Sest kui jalad soojas, võid hulga vähem muid rõivaid selga ajada ja end ikka hästi tunda. Külmetavate varvaste korral aga pole ka kasukast tolku. Kummikute hulgas on igasugu ägedaid disainiimesid, leia vaid endale sobiv nii stiililt, vormilt kui ka värvitoonilt. Sel suvel ilma lihtsalt ei saa! Ning kerged pitskleidid, lühikesed teksad, nabapluusid ja kõik muud suvesoosikud, mis ehk muidu ülearu seksikad tunduvad, mõjuvad kummikutega kandes isegi hulga ägedamalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles