Üheksa viisi, kuidas heatahtlikud vanemad lapsele tegelikult viga teevad

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Monkeybusiness Images / Panthermedia / Scanpix

Iga lapsevanem tahab, et nende laps oleks õnnelik. Kuid ka kõige heasoovlikumad vanemad võivad ikka tahtmatult pange panna.

Insider nimetab üheksa viisi, kuidas me lastele kasu asemel kahju võime teha.

  1. Sa püüad hoida lapse 100 protsenti ajast õnnelikuna. Muidugi tahaksid sa, et su laps oleks koguaeg õnnelik, kuid nii ei õpi ta oma negatiivsete tunnetega hakkama saama. Kui sa lased tal vahel kurbust kogeda, kasvatab see teda emotsionaalselt tugevamaks.
  2. Sa lubad tal batuudil hüpata. Vanemad ostavad lastele batuudi, sest loodavad, et nii on nad füüsiliselt aktiivsemad. Kahjuks võivad sel olla negatiivsed tagajärjed: eelmisel aastal külastas USAs hinnanguliselt 100 000 last erakorralise meditsiini osakonda just batuudiõnnetuse tõttu. Ameerika pediaatrite ühing ei soovita üldse lapsi batuudile lubada, välja arvatud vaid spordisaalides, kus neid treeningu eesmärgil järelvalve all kasutatakse. Kuid kui sa siiski lubad lastel batuudil hüpata, siis ole kindel, et nad teevad seda täiskasvanu juuresolekul ja üks laps korraga.
  3. Sa lubad tal poekärus sõita. Ajavahemikus 1990-2011 juhtus iga päev õnnetus 66 lapsega just poekäru tõttu. Mis veel hirmsam: enamik vigastatud lastest olid alla nelja-aastased ning üle 90 protsendi vigastustest juhtus peaga. Seetõttu on soovitatav lasta lastel kõndida või kasutada spetsiaalseid, madalaid lastele mõeldud kärusid.
  4. Sa rendid sünnipäevaks õhku täis puhutava batuudi. Jah, see tähendab, et su lapse sünnipäev saab ümbruskonna popimaks, aga ka ohtlikumaks – 2012. aastal läbi viidud uuring näitas, et batuudiõnnetuste arv on USAs 15kordistunud ja seda peamiselt seetõttu, et neid on aina lihtsam rentida. Järgi kõiki ohutusnõudeid, kui lapsed sellises mängumajas hullavad – ideaalis võiks seal korraga olla üks laps, samuti on oluline eemaldada jalatsid, prillid ja ehted.
  5. Sa ähvardad ta kuhugi maha jätta. Kui su laps korraldab avalikus kohas tõelise jonnitriangli, võib sul olla kiusatus kasutada vana ähvardust: «Kui sa ei lõpeta, jätan ma su siia maha.» Seda taktikat ei soovita spetsialistid aga kasutada, kuna see hirmutab last ja täiskasvanu kohus on mitte last terroriseerida, vaid tekitada temas turvatunnet.
  6. Sa sõidad liumäel temaga koos alla. Arstide sõnul jõuavad paljud lapsed EMOsse murtud jalaluu tõttu. Ja kuidas see murdus? Lapsevanema süles istudes ja liumäest alla lastes. Kui lapse jalg kuhugi kinni peaks jääma, on vanema raskus nii suur, et luu lähebki krõksti katki.
  7. Sa ostad pesukapsleid. Pole ime, et lapsed tahavad pesukapsleid suhu pista – need näevad välja nagu kommid. Aastatel 2012-2013 said 17 000 USA last mürgistuse just pesukapslite tõttu. Lisaks satuvad need liiga sageli laste silmadesse. Hoia pesukapsleid kindlas kohas!
  8. Sa oled liiga karm. Jah, lapsed vajavad reegleid, et nende elu oleks turvaline. Kuid ei tohi olla ka nii karm, et lastel ei teki kunagi võimalust reegleid murda. Lapseks olemise üks osa on piiride katsetamine ja kui lapsevanem läheb endast välja vaid väikese reeglite murdmise pärast, hakkavad lapsed hingevärinal kartma üldse eksida. Nad on hingepõhjani hirmunud väljavaatest mitte olla täiuslik.
  9. Sa oled liiga leebe. Samas on ka palju vanemaid, kes arvavad, et peavad olema pigem oma lapse sõbrad kui lapsevanemad. Lapsed vajavad meid, et me neile piirid seaksime ja vahel ei ütleksime. Lastele ei meeldi nende vanemad kogu aeg, aga see on terve ja normaalne.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles