Teadlased: šoppamine tuleb tervisele kasuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šoppamine pakub võimalust suhelda ja treenida samal ajal.
Šoppamine pakub võimalust suhelda ja treenida samal ajal. Foto: SCANPIX

Teadlaste sõnul pikendab šoppamine eluiga – vähemalt üle 65-aastaste taiwanlaste puhul. Nimelt elasid mehed ja naised, kes igapäevaselt poodlesid, kauem neist, kes ostuteraapiast osa ei võtnud.

Ajakirjas Journal of Epidemiology & Community Health selgitasid autorid, et šoppamine pakub võimalust suhelda, liikuda ja tervislikku toitumist jätkata, vahendas BBC.

Juhtiv Suurbritannia ekspert David Oliver ütles, et tulemused olid loogilised, kuna poodlemine hõlmab füüsilist tegevust, sotsiaalset läbikäimist ja vaimu erksana hoidmist.

Uuringus, mida juhtis Taiwani teadlane dr Yu-Hung Chang, osales ligi 2000 enda kodus elavat meest ja naist vanuses 65 või rohkem. Tulemuste järgi elasid need, kes šoppasid regulaarselt, kauem teistest, kes poodlesid korra nädalas või vähem.

Autorid tunnistasid, et poodides käivad pigem need, kes juba hea tervise juures on, kuid väitsid, et šoppamine iseenesest ka parandab tervist. Võrreldes teiste vabaaja tegevustega, nagu kindel sport, milleks läheb sageli vaja motivatsiooni ja mõnikord professionaali juhised, on šoppamist lihtsam ette võtta ja sellega püsivalt tegeleda.

Andmed:

  • Taiwani teadlased uurisid 1850 inimest vanuses 65 aastat ja rohkem.
  • Kõik osalejad elasid iseseisvalt kodus.
  • 1999. kuni 2000. aastal korraldatud küsitluses uuriti osalejatelt, kui sageli käisid nad šoppamas.
  • Andmed selle kohta, kui vanaks keegi elas, sai meeskond aastatel 1999 kuni 2008 riiklikust surmade registrist.
  • Igapäevaste poodlejate tõenäosus surra oli 27 protsenti väiksem kui neil, kes šoppasid harva – suurim efekt ilmnes meeste puhul.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles