11 nõuannet, et kaitsta end romantiliste skeemide eest

Angela Blumkvist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Internetis võib kohtuda igasuguste huvitavate inimestega. Kahjuks ei pruugi nad olla need, kellena end esitlevad. Aina rohkem on inimesi langemas romantiliste skeemide ohvriks. Siin on nõuanded, kuidas end skeemi ohvriks langemast kaitsta.

1. Võta Facebooki sõbralisti vaid need, keda päriselt tunned. Kui inimene väidab, et teil on ühised sõbrad, ei ole see piisav. Kui inimesel on vaid käputäis sõpru ja vaevalt mõni pilt, on see kahtlane. Muidugi võib olla tegu uue inimesega Facebookis, kuid see tekitab küsimusi.

2. Hoida vestlus kohtingusaidil. Kui keegi, kellega alles tutvusid, soovib vestelda edasi mõnel muul saidil, on see kahtlane. Skeemitajad tutvuvad inimstega küll erinevatel lehtedel, kuid lihtsuse mõttes proovivad hoida kõik suhtlused ühes kohas. Palju kasutatakse näiteks selliseid programme nagu WhatsApp, KiK ja Viber.

3. Vaata tema pilte. Kasuta tasuta Google Image Searchi, et kontrollida, kus antud pilte veel kasutatud on. Programm näitab sulle, kas samu pilte on kasutatud muudes portaalides või teise nime alt.

4. Uuri, mida nad enda kohta räägivad. Guugelda fakte, mida nad enda kohta jagavad. Kui antud inimese kohta puuduvad igasugused märked internetis, on põhjust kahtlustada skeemitajat.

5. Vaata, kas nende sõnumite tekst ilmub kuskil veel. Skeemitajad kasutavad tihti ettekirjutatud tekste. Kopeeri sõnumi tekst ja vaata, kas see tuleb Google´ile tuttav ette.

6. Kutsu ta videokõnet tegema. See on ilmselt kõige kiirem variant skeemitaja välja selgitamiseks. Kasuta võimalusi nagu Skype või FaceTime, et selgitada välja, kas sinuga suhtleb päriselt see, keda ta väidab olevat.

7. Te kindlaks, kus pilt tehtud on. Kui su vestluspartner väidab, et ta on pärit Miamist, aga pilt on tehtud Pärnu tagaaias, siis tekitab see küsimusi. Otsi välja saidid, mis annavad pildi kohta taustinfot.

8. Ole valvas väidetavate sõduritega, kes raha küsivad. Pilte sõjaväelastest varastatakse tihti skeemide puhul. Pole olemas olukorda, mil sõjaväelane peab kirja teel küsima võõrastelt raha meditsiiniliseks abiks, administratiivseteks toimetusteks või transpordiks.

9. Vaata, kust kirjad tulevad. Iga arvuti ja nutiseade näitab sulle IP aadressi, mis ütleb ka asukoha.

10. Kui oled sattunud skeemi ohvriks, anna sellest teada! Helista politseisse ning kirjelda skeemi, et kaitsta teisi ohvriks sattumast.

11. Ära saada raha internetituttavatele. Mitte mingil juhul. Teavita ka enda tuttavaid skeemist.

Allikas: HuffPost

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles