Kolm olukorda, kus sa peaksid alati ausaks jääma

Annaliis Laidre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Valeriy Kachaev / PantherMedia / Scanpix

Toome teieni kolm olukorda, kus on OK või isegi hädavalik jääda 100 protsenti ausaks. Mõnikord tasub kaotada kõik filtrid ja olla suhetes teiste inimestega täiesti vahetu.

Loe ja saa teada, millal kindlasti ei tasuks oma suud lukus hoida. 

Kui keegi palub sul aus olla

On olemas vana ütlus: «Kui keegi palub sul aus olla, siis tegelikult peavad nad silmas, et ole kena.» See kehtib teatud määral, sest me kõik ootame pigem head tagasisidet. Aga kui täiskasvanud inimene küsib otsekohest ja konstruktiivset tagasisidet, siis ära karda talle seda pakkuda.

Paku talle «tagasiside võileiba.» See tähendab, et alustad kenasti, seejärel ütled oma ausa arvamuse, aga lõpetad positiivse noodiga.

Kui keegi on tegemas ilmselget viga

Inetu pildi heaks kiitmine on üsna väike asi, aga mõnel juhul peaksid olema siiski märksa ausam.

Näiteks kui sinu sõber või kolleeg, kellel on tööl väga halb maine, räägib sulle oma plaanist palgatõusu küsida. Ilmselgelt ei ole see parim idee, selle mõtte avaldamiseks küsi temalt alustuseks mõned küsimused.

Alusta dialoogi nii: «Kui palju sa oled teinud uuringut selle kohta, millist palka makstakse keskmiselt sinu töökohal?» või «Kas sa tahaksid minu peal oma kõnet harjutada ja rääkida, millised on sinu silmapaistvad saavutused sellel aastal?» Sellisel kaudsel viisil võivad nad muutuda realistlikumaks oma soovide osas.

Kui sinu sisetunne muudab võimatuks mitte olla

«Ma põlgasin oma parima sõbra eksi,» räägib Susie Moore. «Mees oli ebaviisakas ja ebameeldiv tema sõprade vastu. Tema põhiline hobi oli kanepi suitsetamine, samal ajal arvutimänge mängides. Aga see oli minu sõbra valik. Ta pidevalt kaebas tema kohta, aga alati suletud uste taga. Mul olid tugevad tunded, et mees ahistab teda emotsionaalselt (kui mitte hullemini).»

«Ühel ööl, kui ta nuttis (jälle), siis ma ütlesin talle: «Iga rakk minu kehas soovib, et sa temast lahku läheksid. Ma olen nõnda tundnud juba kuid. Mu süda valutab sinu pärast ja ma ei arva, et asjad lähevad paremaks. Aga lõppude lõpuks on see sinu suhe ja sinu elu. Kui sa kavatsed temaga jääda, siis palun ära räägi mulle temast rohkem.» Nad läksid peagi lahku.»

«Ta ütles, et minu järsk soov tema kaeblemist mitte enam kuulata, oli lüke mida ta vajas, et see suhe lõpetada. Tõde on see, et ma ei suutnud seda enam endas hoida. See ultimaatum ei olnud tahtlikult tekitatud, aga väljendas minu mõtet «Võta olukorraga midagi ette või ära vingu.» Ma ei saa aru inimestest, kes püsivad suhtes, mis põhjustab neile ainult kannatusi.»

Tänapäeva maailmas, kus on nii palju filtreid ja võltsi, ei ole ehtsus ja tõde mitte ainult nõutud, vaid need näitavad ka inimese suuremeelsust, kirjutab greatist.com. See näitab austust ja armastust, mis võikski veel parem olla?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles