Kui tahad kaalust maha võtta, ära joo oma valgurikka toidu kõrvale seda jooki

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grillitud kanafilee.
Grillitud kanafilee. Foto: Panther Media/Scanpix

Pärast trenni end valgurikka toiduga kosutades joo midagi muud kui magusat spordijooki. See ei tee sinu kehale sugugi head.

Väljaandes BMC Nutrition avaldati uuring, milles tehti 27 osaleja peal kaks testi. Esimesel korral anti neile kaks einet. Ühe 500-kalorise eine kõrvale joodi suhkruga magustatud jooki, teise samaväärse eine kõrvale anti kunstliku magusainega jook. Mõlemas söögis oli 15 protsenti valku. Teises katses anti neile taas kaks 500 kilokalorit sisaldavat einet, milles oli seekord 30 protsenti valku. Eine kõrvale pakuti esimesel korral suhkruga magustatud jooki, teisel korral kunstliku magusainega magustatud jooki.

Nii leiti, et suhkrujoogi joomine vähendas toiduga indutseeritud termogeneesi ehk seedimisele kuluva energiakulu hulka, samuti rasva oksüdatsiooni, mis käivitab rasvamolekulide lagundamise. Mida rohkem valke katses osalejad sõid, seda rohkem rasva oksüdatsioon vähenes. Uuringu autor dr Shanon Casperson usub, et nii valmistub keha rohkem rasva talletama.

Suhkruga maitsestatud joogi joomisel on veel üks viga. Nimelt tuli välja, et see ei aidanud katses osalejatel hiljem nälga peletada. Kuigi suurem valgukogus aitas ära hoida suuremat isu soolase ja rasvase toidu järele, siis koos magusa joogiga kõrvutades tekkis hiljem hoopis veel suurem isu rasvase ja soolase toidu järele.

Uuringust võib õppida nii palju, et valgurikka toidu söömine on kaalu langetamisel väga oluline, sest see täidab hästi kõhtu ja hoiab ära hilisemaid söömasööste. Küll aga ei maksa selle kõrvale juua magusat jooki (nagu seda on paljud spordijoogid), mis tekitab hoopis suurema söögiisu. Toidu kõrvale joo vett!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles