14 räpast kohta su köögis, mis vajavad kohest puhastamist

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui sa puhastad alati pärast lokkamist korralikult ära kõik köögi tasapinnad, võib sul olla mulje, et su köök ongi puhas. Aga vaatame asja lähemalt.

LiveStrong palus professionaalsetel koristajatel selgitada, millised on need kohad köögis, millele peaksime rohkem tähelepanu pöörama. Vaata galeriid!

  1. KRAANIKAUSS. Kui su kraanikauss on kunagi haisenud, oled sa ilmselt kursis, et toidujäätmed kleepuvad äravoolutorudele ning iga kord kraanikaussi kasutades lisad sa sinna uue panuse. Kasuta regulaarselt desinfektsioonivahendit, mis on mõeldud spetsiaalselt köögi kraanikaussidele.
  2. ŠVAMMID JA PESULAPID on samuti pidevalt bakteritega kontaktis. Ning kui need niiskelt pesukordade vahepeal kusagil ripuvad, bakterid aina paljunevad. Pärast kasutamist peaksid sa alati švammi antibakteriaalse seebi ja kuuma veega ära pesema.
  3. LÕIKELAUAD on pidevalt kontaktis erinevate toiduainetega, samuti hea koht bakteritele paljunemiseks. Puidust lõikelauad on väga poorsed ning neid on raske puhastada, seetõttu soovitatakse kasutada plastikust lõikelauda ning iga kord pärast kasutamist see desinfitseerida.
  4. KÜLMKAPI VEDELIKUKOGUMISALUS. Igas külmikus on renn, kuhu koguneb kondenseerunud vesi, et takistada sel põrandale voolamast. Kui sa pole sinna mõnda aega kiiganud, võib sind ees oodata ebameeldiv üllatus – kasvama hakkab hallitus. Aluse eemaldamiseks pead kummarduma põrandale, peaksid selle klõpsatusega kätte saama. Libista see ettevaatlikult välja, et vesi põrandale ei loksuks, ning puhasta ära.
  5. KÜLMIKUSAHTLID. Tõenäoliselt vajavad ka su külmikusahtlid korralikku puhastamist. Neid õhutatakse harva, kuid on pidevas kontaktis toiduainetega.
  6. NÕUDEPESUMASINA TIHEND. Nõudepesumasin on küll mugav abivahend, kuid see niiske ja pime koht, mis saab pidevalt kokku toidujäätmetega, on samuti bakterite meelispaik. Eriti meeldib neile end sisse seada uksetihendil, seega puhasta tihendit vana hambaharja, kuuma vee ja desovahendiga.
  7. BLENDER. Smuutisid armastame me kõik, kuid on oluline pärast iga kasutamiskorda blender korralikult ära puhastada. Toiduosakesed võivad jääda teradele ning kannu külge. Pese alati masin pärast kasutamist korralikult puhtaks ning ära pane sellele kaant peale enne, kui see on täiesti kuivanud.
  8. UKSELINGID JA –NUPUD. Köögikappide linke ja nuppe katsud sa pidevalt, eriti oluline on neid regulaarselt puhastada haigustehooajal. Kasuta selleks puhastuslappi ja desovahendit.
  9. NUGADE-KAHVLITE SAHTEL. Muidugi puhastad sa selle sahtli «elanikke» regulaarselt, kuid kui sa paned need tagasi musta sahtlisse, on su vaev olnud asjatu. Põhjaliku puhastuse peaksid selles sahtlis läbi viima kord kuus.
  10. KONSERVIAVAJA. Kui sa juba kahvlisahtlit puhastad, ära unusta ka konserviavajat. Ka see puutub sageli kokku toiduainetega, seega pese see puhtaks pärast iga kasutuskorda.
  11. SOOLA- JA PIPRATOOSID. Me peseme nõusid ja lauda pärast iga toidukorda, kuid harva mõtleme me maitseainetopsidele. Kui sa toitu valmistades topsi kätte võtad, puutub see samamoodi kokku bakteritega, mida järgmist rooga valmistades koos soolaga toidule edasi kannad. Seega puhasta ka neid topse regulaarselt.
  12. TAASKASUTATAVAD POEKOTID. Kui sa oled loodussõbralik ning võtad poodi kaasa riidest koti, siis püüa ka meeles pidada, et need on esemed, mida peab pesema. Hea oleks pesta neid pärast iga poeskäiku.
  13. PLAADID JA VUUGIVAHED. Vuugivahed on kõige möödavaadatum koht köögis, kus bakterid end peidavad. Kui sa neid regulaarselt ei puhasta, pakud soodsa pinnase hallituse ja bakterite kasvuks. Seega puhasta neid regulaarselt näiteks sooda ja äädika seguga.
  14. KÖÖGITEKSTIILID. Jah, švammid ja pesulapid paistavad räpaseimad, kuid ka teised tekstiilid sinu köögis hakkavad lõpuks haisema. Seega vaheta tekstiile sageli ning ära unusta ka vähemalt kord hooaja jooksul pesta kardinaid jms.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles