Eks on siga ja plaanid kättemaksu? Viis asja, mida pead enne teadma

Annaliis Laidre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dmitry Fisher / PantherMedia / Scanpix

Sul lõppes just suhe inimesega, keda sa võib-olla pidasid selleks õigeks, aga tema murdis sinu südame. Nüüd sa unistad kättemaksust, aga tegelikult sa ei peaks seda tegema. Toome teieni mõned põhjused, miks see on väga halb idee. 

Selline käitumine on väga ebaküps

Jah, lahkuminekud on nõmedad, aga olgem ausad: kui sa plaanid kättemaksu, siis käitud nagu väike laps. Karmid sõnad, aga parem kuulda neid meilt, kui enda eksilt või tema sõpradelt.

Küpsed ja emotsionaalselt stabiilsed inimesed tulevad lahkuminekute toime, nad mõtlevad headele asjadele ja tegelevad lõbusate või rahustavate tegevustega. Stabiilsed inimesed ei mõtle pärast lahkuminekut hirmsaid plaane, näiteks kellegi auto lõhkumisele või eksi uue suhte saboteerimisele.

Sa võid praegu mõelda, et kättemaks oleks hea mõte (sest sa oled kurb ja vihane), aga anna endale mõned päevad aega rahunemiseks, varsti sa mõistad, et sa ei taha paista ebaküps ja mõtlematu. Selle asemel tahad sa käituda küpselt ja olukorrast väljuda stiilselt.

See ei muuda edasiliikumist kergemaks

Tõenäoliselt sa arvad, et kättemaks aitab sul eksist üle saada, eks? Kui sa oled temaga lõpparve teinud, siis tunned ennast hästi ja saad oma eluga edasi liikuda, õige? Vale.

Tuleb välja, et kättemaksu plaanides või seda lausa tehes, muutub eksist üle saamine isegi veel raskemaks. Inimesed, kes sihilikult proovivad eluga edasi minna ja lasevad asjadel minna, tunnevad ennast palju paremini kui kättemaksu plaanivad inimesed. Põhjus on selles, et kättemaks hoiab meis negatiivseid tundeid ja me kogeme neid uuesti ja uuesti. Selle asemel tuleks sundida ennast millelegi muule mõtlema.

Eks saab sinust õigustatult halba rääkida

Me elame paraku maailmas, kus ekside «hulluks» nimetamine on täiesti ratsionaalne tegevus. «Hull» on praktiliselt iga selline käitumine või tegevus, millega me ei oska toime tulla.

See öeldud, kui sa nüüd pärast lahkuminekut saadad korda midagi «hullu,» siis sinu eks tunneb, et tal oli igasugune õigus sinust juba varem igast jama rääkida, sest sa pole normaalne ja oledki «hull.»

Ideaalses maailmas me liiguksime pärast lahkuminekut rõõmsalt oma eluga edasi, ega mõtleks üldse sellele, mida eks meist arvata võib. Aga reaalses elus, kui sa mõtled kättemaksule, siis tõenäoliselt proovid sa ikka veel oma eksi peas elada. Kui jah, siis pea meeles seda: kättemaks annab neile võimaluse rahuliku südamega sinust halvasti mõelda ja rääkida.

Sinu tegevusel võivad olla plaanitust suuremad tagajärjed

Kui sa kaalud eksile kättemaksmist, siis oled sa hetkel tõenäoliselt üsna lühinägelik. Pärast lahkuminekut on normaalne kogeda negatiivseid emotsioone, sest me ei saa minevikust mööda vaadata. Ja suure kiusatuse puhul sa kindlasti mõtled: «Mida halba saab ikka juhtuda? See on lihtsalt minu ja eksi vaheline.» Võib-olla, aga võib-olla mitte.

Olenevalt sellest, milline sinu plaan kättemaksuks on, sa võid avastada, et sinna on segatud ka teised inimesed. Sinu eks võib sellest rääkida oma sõpradele/perekonnale või satub keegi teine tulejoonele (näiteks uus partner), kättemaks võib tahtmatult puudutada neid, kellele see mõeldud polnud. See võib sind igaveseks kummitama jääda, sest maine võib kiirest kahjustatud saada.

Ära ole tuntud selle tüdrukuna, kes tegi midagi hullu kättemaksuks. Ole tuntud tüdrukuna, kes paistab täiesti õnnelik ja muretu, ilma mingisuguse tolvanita käekõrval.

Sa paratamatult kahetsed seda

Olenemata sellest, kuidas sa ennast praegu tunned, ühel päeval sa ei tunne enam nii, Ükskõik kui vihane, kurb või endast väljas sa oled, see möödub. Juhul kui sa maksad kätte, mis siis saab?

Tõenäoliselt ei mõtle sa ajas tagasi vaadates: «Ma olen nii õnnelik, et sellele tolvanile kätte maksin.» Pigem mõtled sa nii: «Miks ma seda küll tegin? See oli kohutav idee.»

Isegi kui sa praegu oled 100 protsenti kindel, et kättemaks on õige samm, siis tõde on see, et sa ei mõtle lahkumineku järgselt selgelt. Lahkumineku tõttu on sul halvad tunded, kui need mööduvad, siis sa mõistad, et tegelikult ei tahagi sa kättemaksu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles