Laste kokakool õpetab tervislikku toitumist

Esme Kassak
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ampsu laste kokakool 17. aprillil Tallinna Kaubamaja Aura kohvikus.
Ampsu laste kokakool 17. aprillil Tallinna Kaubamaja Aura kohvikus. Foto: Esme Kassak

Söögikohtade kett Amps kutsub igal pühapäeval kuni mai lõpuni eri vanuses lapsi kokakooli, kus väikesed huvilised saavad õppida erinevaid toitusid valmistama ning omandada teadmisi tervislikust toitumisest.

Kokakooli eestvedaja Tiia Rohelsaare sõnul on soovitatav kokakoolist osa võtta pigem juba kooliealistel, kuna siis on lastel rohkem õppida ja nad saavad vajalike köögitoimingutega valdavalt ka ise hakkama, näiteks noaga tükeldamise-lõikamisega.

Kooliealistele paras

«Põhimõtteliselt on kõik lapsed oodatud, aga enamasti on see kesmine vanus 8 kuni 10 aastat. On tulnud 14-aastaseid, aga on tulnud ka lapsevanemaid kolmeaastastega, kuid üldiselt pole neil midagi teha ilma vanema abita.»

Kokakool teeb koostööd Tervise Arengu Instituudiga ja iga kokaga jagatakse menüüst lähtuvalt erinevaid toitumisalaseid tarkusi. Üleliia tervislikuks lastega kokates siiski Rohelsaare sõnul ei saa minna – laps peab pärast tahtma süüa ka seda toitu, mida teeb.

«See on tervisliku piiri peal, aga lapse mõistes maitsev. Mingeid pulbreid me ei kasuta, näiteks kui vahvleid tegime, siis ikka päris munast ja jahust,» selgitas Rohelsaar.

Lisaks üritatakse kokakooli eestvedaja sõnul menüüsse tuua ka toiduaineid, mis lastele nii väga meeltmööda alati ei ole. «Ükskord oli meil kalapäev. Tegime kalasuupisteid, vürtsikilu ja vutimunaga pisikesi gurmeeampse. Mõned lapsed kirtsutasid nina alguses, aga sai söödud ja oli päris hea,» märkis ta.

Haarab nii lapsi kui vanemaid

Isetegemisel on Tiia Rohelsaare sõnul mitmeid eeliseid. Lisaks sellele, et saab jälgida toiduainete tervislikkust, võib kodus valmistamine olla ka kiirem, kui teada, mida ja kuidas teha. Vahest jääb taskurahagi alles? Eriti tore on aga sõpradega koos kokata. Koos süüa tehes ja hiljem süües ei teki kellelgi ka seda mõtet, et läheks sööks hoopis makarone ja ketšupit.

Rohelsaar on märganud, et mõnikord haarab kokkamine neil üritustel vanemaid rohkemgi kui lapsi. Siis jääb ainult loota, et toiduvalmistamise pisik ka koju kaasa võetakse. «Väga vahva on näha, kui pere teeb koos!»

Kokkamise muudab lastele huvitavaks spetsiaalne kokariietus: salatirohelised põlled ja mütsikesed. Iga osaleja saab tunni lõpuks diplomi, lisaks lõbustab lapsi mõni maskott. Nii lapsed kui vanemad saavad kokakooli raames teha kinniseotud silmil ka lõhnatesti.

Taskukohane menüü

Menüü puhul lähtub kokakool sellest, et see oleks igale perele jõukohane. Gurmee seisneb rohkem selles, kuidas toitu serveeritakse ja kaunistatakse. Muus osas aga on eesmärgiks, et toidud oleksid taskukohased kõigile.

Menüü võib Rohelsaare sõnul lähtuda ka erinevatest tähtpäevadest: nii ootab ees munadepüha temaatika ning seegi, kuidas emasid emadepäeval üllatada.

Tänaseks on kokakool aset leidnud juba seitsmel korral ning osalejate seas leidub neidki, kes kõik koolid läbi teinud. Kokakool on kõigile huvilistele tasuta, tähtis on eelregistreerimine.

Vaata ürituste kalendrit siit: www.facebook.com/amps.ee
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles