11 maailma kõige kallimat toitu

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Me tahame küll toidu pealt kokku hoida, kuid mõnikord oleme me valmis kvaliteetsele toidule kulutama rohkem raha. Kuid maailma kõige kallimate toitude nimekirjas leidub nii mõndagi veidrat! Vaata galeriid!

MoneyVersed on reastanud 11 maailma kõige kallimat toitu.

Matsutake seened kasvavad Jaapanis ja naela (0,45 kilo) hind võib ulatuda suisa 230 euroni. On ka šanss, et need seened kaovad üldse varsti maamunalt, kuna võõrliigid ja putukad on neile suureks ohuks.
Matsutake seened kasvavad Jaapanis ja naela (0,45 kilo) hind võib ulatuda suisa 230 euroni. On ka šanss, et need seened kaovad üldse varsti maamunalt, kuna võõrliigid ja putukad on neile suureks ohuks. Foto: Wikimedia Commons

Valged trühvlid. Kui sul on olnud kunagi õnne proovida rooga, milles on valged trühvlid, tead sa juba, kui kallis see seen on. Nende kasvamiseks vajalikud tingimused on väga spetsiifilised ja nende korjamisele kulub palju tööjõudu. Euroopas maksab pool kilo neid seeni umbes 800 eurot.

Banaanid. Aga mitte tavalised banaanid! Kunstnik Stephen Brusche joonistab banaanidele imelisi kunstiteoseid, mille hinnaks on olnud ligi 3000 eurot!

Põdrajuust. Maailma üks haruldasemaid juustusid valmib vaid ühes talus Rootsis. Seda valmistatakse väga piiratud koguses, poole kilo hind jääb umbes 380 euro kanti.

Kuivatatud Ibeeria sink. Hispaania sead, keda selle singi valmistamiseks kasutatakse, söövad vaid peaasjalikult tõrudest koosnevat dieeti, mis annab singile unikaalse maitse. Poole kilo hind on umbes 155 eurot.

Jaapani Wagyu steik. Need steigid on tuntud oma imelise konsistentsi ja aroomi poolest. Kui nad on valmis, on nad nii õrnad, et võid neid lusikaga lõigata. Pullivasikad, keda lihaks kasutatakse, saavad massaaži, neile joodetakse õlut ja nad kuulavad klassikalist muusikat. Pool kilo maksab umbes 170 eurot.

Ayam Cemani must kana. Neid kanasid aretatakse Indoneesias, kuid eksporditakse teistesse riikidesse väga harva linnugripi levimise hirmus. See liik on nii haruldane, et üks lind maksab umbes 170 eurot. Malaisias on aga nende hind sarnane teistele lindudele.

Kopi Luwak kohv. See Indoneesia kohv on üks kallemaid maailmas, kuna protsess on keerukas. Kõigepealt antakse kohvioad süüa tsiibetitele, kes on kassisarnased loomad, seejärel korjatakse oad väljaheidetest välja. Tassike selliselt valmistatud kohvi maksab umbes 212 eurot.

Valge pärlkaaviar. Seda kaaviari valmistatakse albiinotuura marjast ning see maksab umbes 3800 eurot poole kilo kohta. Trikk on selles, et mari peab olema vähemalt sada aastat vana, enne kui see purki pannakse.

Pääsupesasupp. Hiina köögi delikatess, mida valmistatakse pääsukese pesadest, mis on omakorda valminud peamiselt linnu süljega. Pesade kogumine on väga ohtlik, kuna need on ehitatud kaljudele. Pool kilo seda suppi maksab umbes 1145 eurot.

Safran. Kuigi tegemist pole toiduga, vaid maitseainega, on selle kõrge hinna põhjuseks tõsiasi, et see kasvab vaid seitsmel päeval aastas ning poole kilo valmistamiseks kulub umbes 135 000 õisikut. Poole kilo hind on umbes 152-382 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles