Pöörased meetodid, millega keskajal viljatust raviti

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Der Teufel als Buhle /  The Devil as Lover / Saatan armastajana. Ulrich Molitori puitgraveering aastast 1489.
Der Teufel als Buhle / The Devil as Lover / Saatan armastajana. Ulrich Molitori puitgraveering aastast 1489. Foto: AKG Images / Scanpix

Keskaegses Euroopas usuti, et kui paaril ei õnnestu last saada, tuleb juua veini, mille sisse on segatud jahvatatud sea munandeid. Kui see ei aidanud, võis proovida ka naistenõgesega rikastatud veini, mida tuli juua tühja kõhu peale.

Ühendkuningriikide Exeteri Ülikoolis keskaega uuriv ajaloolane dr Catherine Rider on lähemalt uurinud 12.-15. sajandi meditsiinilisi ja religioosseid tekste ning toob sealt näiteid väga kummaliste abinõude kohta, mida tol ajal viljatusprobleemide vastu tarvitati. Suurem osa neist tekstidest olid algselt kirjutatud ladina keeles ja hiljem tõlgitud kas inglise või prantsuse keelde, et peale eliidi ka vähemharitud rahvas õpetustest aru saaks, vahendab iflscience.com.

Näiteks avaldati 15. sajandil retseptikogumikus «The Liber de Diversis Medicinis» järgnev õpetus: «Kui mees soovib, et naine varsti lapse ilmale tooks, tuleb võtta naistenõges ja keeta seda veinis, kuni see on kahanenud algsest kogusest kolmandikuni. Mehel tuleb seda tühja kõhu peale juua kolm päeva.»

Teises tekstis soovitatakse sea munandid ära kuivatada, ära jahvatada ja segada veini sisse, mida tuleb samuti juua kolm päeva järjest. Paraku pole märgitud, kas seda segu peaks jooma naine või mees.

Üks varasemaid günekoloogiaalaseid traktaate kannab nime Trotula ja on 12. sajandist. Selles kirjeldab anonüümne autor, kuidas aru saada, et naine või mees pole võimeline järglasi saama. Nimelt tuleb selleks potti pissida ja jätta pott üheksaks või kümneks päevaks seisma. Kui selle ajaga tulevad potti ussid, võib poti omanik end viljatuks pidada.

Üllatuslikult on seal lisaks kirjas, et «rasestumist võib sama palju takistada nii mehe kui naise süü», mis on keskaegset soolist võrdõiguslikkust arvesse võttes ootamatu tähelepanek. Veelgi enam, Rider leidis tõestusi, et kui mees oli viljatu, sai naine temaga abielu kehtetuks tunnistada.

«Kuigi meditsiinilistes tekstides pühendati rohkem ruumi naiste viljatusele, arutasid haritud keskaegsed arstid akadeemilistes tekstides meeste viljatust sellegipoolest regulaarselt kui võimalikku lastetuse põhjust,» märkis dr Rider uuringu kokkuvõttes.

«Raske on öelda, kui palju naised ja mehed viljatuse ravi praktiliselt järele proovisid,» lisas doktor. «Suurem osa meie tõenditest pärineb arstidelt, kes arutasid, mis «võiks» juhtuda ja kuidas neid probleeme lahendada.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles