Kurt naine hoiatab: tänapäeva lapsed ei oska oma kuulmist müra eest kaitsta

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrvaklappidega poiss.
Kõrvaklappidega poiss. Foto: Vida Press

Kuulmispuudega naine Shari Eberts jäi ise oma kuulmisest varakult ilma ja seetõttu on laste kuulmist kahjustav liigne müra talle südamelähedane probleem. Ta usub, et lapsi peaks rohkem hoiatama valju muusika kuulamise ja sagedase kõrvaklappide kasutamise eest.

Miks on oluline lastele juba varases eas rääkida selles, kuidas oma kuulmist kaitsta? Eberts loetleb väljaandes Psychology Today neli olulist põhjust.

Suur ja kasvav terviseprobleem

Kuulmiskadu on üha kasvav probleem ja 2010. aastal tehtud uuringu järgi kogeb iga viies teismeline mingit tüüpi kuulmiskadu. See number on tänaseks kindlasti suurem, sest üha rohkem lapsi kasutab nüüd kõrvaklappe.

Terviseõpetusetundidest on reaalselt kasu

Me näeme tulemuste pealt, et lastele suitsetamise kahjulikkusest rääkimine ja seksuaalhariduse põhjalikum käsitlus on olnud kasulik. Lapsed suitsetavad tänapäeval vähem ja teismeliste rasedusi tuleb samuti vähem ette. Ka kuulmisest tuleb rohkem rääkida.

Mida varem, seda parem

Algkoolilapsed on vastuvõtlikumad ning õpivad võrreldes teismeeaga suurema heameelega oma tervise ja keha kohta. Hiljem on kaaslaste arvamusel suurem mõju. Pealegi tuleb lastele kõrvatroppide kasutamist vara õpetada selleks, et see oleks tõhusam ja et kuulmise kaitsmisest kasvaks harjumus.

Mürast tekkinud kuulmiskadu on ennetatav

Müra põhjustatud kuulmiskaotus on 100 protsenti välditav kas mürast eemaldudes, heli maha keerates või heli kõrvatroppide või muuga blokeerides. Kuna maailm muutub üha valjemaks, tuleb laste kuulmist kaitsta nii vara kui võimalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles