Sügisene retseptisoovitus: gnocchid seene-koorekastmes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eesti Kartul

Proovi kartulist valmistada midagi erilist!

Valmistusaeg: 30-60 minutit

Neljale

Vaja läheb: 

Gnocchi

▪600 g koorega kartuleid

▪200 g nisujahu

▪1 muna

▪1 tl soola

Kaste:

▪1 sl võid

▪1 sl oliiviõli

▪1 sibul

▪2 küüslauguküünt

▪1 sl nisujahu

▪2,5 dl kuumutatud seenepuljongit

▪2 dl 35% koort

▪250 g külmutatud praetud puravikke (või vastav kogus värskeid, prae need eelnevalt võis läbi. Kui metsaseeni pole, kasuta šampinjone)

▪lisaks 30 g võid

▪Parmesani juustu

Pane pestud koorimata kartulid külma vette ja keeda pehmeks. Kurna (hoia alles sortsuke keeduvett), keera kuumus kinni ja lase kartulitel minut-kaks kuumal pliidil kuivalt aurata. Jälgi, et potipõhi poleks liiga kuum ja kartulid sinna kinni ei jääks. Niimoodi saab lahti liigsest niiskusest.

Koori kuumad kartulid. Riivi või pressi läbi sõela või kartulipressi. Sega kartuli hulka sool ja kolmveerand jahust. Lisa muna. Sega tainaks. Kui tainas tundub liiga kleepjas ja vedel, lisa vähehaaval jahu, kui aga liiga kuiv ja kõva, vedelda veidikese kartulikeeduveega. Tainas peab olema veidi kleepjas, aga siiski vormitav. Ära sega liiga palju, see muudab gnocchi-taina sitkeks.

Kummuta tainas jahusele lauale ja jaga kolme ossa. Nüüd tee ükshaaval kõigi kolme osaga nii:

•rulli jahuste kätega tainast u 2 cm läbimõõduga vorstike;

•lõika see 2,5 cm pikkusteks “padjakesteks”;

•vajuta soovi korral kahvli harudega gnocchi’dele sellele iseloomulikud triibud;

•lase potis vähese soolaga maitsestatud vesi keema ja keeda selles gnocchi’sid nagu klimpe. Pane nad vette parajate portsudena, liiga palju korraga ära keeda. Keeda niikaua, kuni gnocchi tõuseb pinnale, umbes 2 minutit. Tõsta vahukulbiga taldrikule.

Kastmeks haki sibul ja küüslauk. Kuumuta sügavamal pannil või ja oliiviõli. Prae sibulat madalal kuumusel 5 minutit, lisa küüslauk ja prae veel 2 minutit. Lisa jahu, sega läbi. Vala peale kuum seenepuljong. Sega kastmevispliga, et vältida jahutükke. Keeda paar minutit. Lisa koor ning puravikud (külmutatuid pole vaja eelnevalt sulatada). Keeda kastet 10 minutit. Tõsta pann pliidilt ja sega kastme hulka või. Sega kaste kuumade gnocchi’dega. Siintoodud kastmekoguse kohta vajad u 500 g gnocchi’sid. Raputa peale riivitud Parmesani, jahvata musta pipart ning serveeri kohe.

Retsepti on koostanud Mari-Liis Ilover.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles