Kuidas psühholoogid tegelikult unenägusid analüüsivad

Hanna Kangro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Alamy / Vida Press

Sigmund Freud ja Carl Jung olid esimesed teadlased, kes tundsid huvi unenägude tõlgendamise vastu. Nüüdseks on sellest kirjutatud tuhandeid raamatuid ja inimeste soov unenägude tähendusi teada on aina kasvanud.

Psühholoog Tina Goodingi sõnul on soov mõista meie alateadvust universaalne, vahendab Huffington Post. Unenägude ja alateadvuse mõistmiseks on mitu erinevat viisi ja tehnikat. Siin on aga mõned psühholoogide tähelepanekud.

Unenäod peegeldavad meie sisemisi mõtteid

Unenäod kasutavad sümboleid ja arhetüüpe, et suhelda meie sisemise minaga, mis ei ole võimalik ärkvel olles meie hirmude, sotsiaalsete normide ja eneseteadvuse tõttu. Unenägude tõlgendamine aitab mõista inimese alateadlikke soove ja ihasid. Psühholoog Cathy Pagono ütleb, et unenäod võimaldavad näha meie maailma palju tasakaalukamalt. Unenägu on justkui vaka all hoitud energia, mis järsku vallandub.

Kontekst on kõige olulisem

Unenägude interpreteerimine on väga individuaalne. Ühed ja samad sümbolid eri unenägudes võivad muutuda vastavalt sellele, mis meie elus parasjagu toimub. Näiteks kooruv värv seinal viitab sellele, et inimene soovib midagi uut ja paremat oma ellu, kuid see, mis see uus ja parem on, sõltub juba inimesest.

Üks viis, kuidas ise oma unenägusid mõista, on pidada unenäopäevikut. Seda kõike kirja pannes tuleb mõelda oma tunnetele ja tundmustele, mis sellele unenäole mõeldes tekivad.

Pööra erilist tähelepanu korduvatele unenägudele

Unenägu, mis ilmneb rohkem kui üks kord, võib tähendada, et meie alateadvus tahab meile midagi öelda. Tihti viitavad korduvad unenäod mõnele lahendamata probleemile, millele võib analüüsides jälile saada. Psühholoogid ütlevad ka, et näiteks ühe korduva motiivi, näiteks käekoti kaotus unes, võib tähendada 14-aastasel üht ja 23-aastasel teist.

Kõigil unenägudel ei pruugi olla varjatud tähendust

Kui enamik unenäod võivad paljastada meie sisimaid soove ja ihasid, siis mõned unenäod ei tähenda midagi, vaid eksisteerivad selleks, et aju saaks üleliigset infot töödelda ja seedida.

Unenägusid ei tasu liiga tõsiselt võtta

Kuna unenäod ja nende tähendused väljenduvad sümbolites, mis võivad tähendada mitmeid asju ja sõltuda nii meie igapäevaelust kui ka kultuurilisest kontekstist, siis see kõik on väga suhteline. Näiteks kui näed unes, et keegi sureb, siis ei tähenda see seda, et see ka juhtub.

Ära loe populaarpsühholoogia raamatuid

Sellised raamatud pakuvad rohkem meelelahutust kui usaldusväärset infot ehk selle asemel võib juba horoskoope lugeda. Suure huvi korral soovitavad psühholoogid minna siis juba psühhoteraapiasse või psühhoanalüütiku vastuvõtule.

Mõnel unenäol on väga levinud tähendus

On mõned unenäod, mis tulevad ette kõigil. Nagu näiteks tööle või eksamile hiljaks jäämine, sest sa ei tea järsku, kuidas sinna minna. Sellised unenäod peegeldavad üldjuhul sarnaseid emotsioone, kuid sellegipoolest on individuaalsed.

Unenägusid saab programmeerida

Nii uskumatu, kui see ka ei tundu, siis enne magamaminekut millelegi keskendumine võibki hiljem selle unenäos esile kutsuda. See muidugi ei tähenda, et see iga kord nii juhtub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles