Ohtlik mäng: miks ei tohi koos lapsega liumäest alla sõita?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Kuigi lapsevanemale võib endale tunduda, et liumäest on ohutum alla lasta koos lapsega, siis on see tegelikult hoopis ohtlikum.

Ameerika Pediaatriaakadeemia teadlased leidsid, et liumäel lapse sülle võtmine suurendab riski, et laps võib jala murda või end muul moel vigastada. Täpsemalt leiti, et Ühendriikides sai 2002.–2015. aastal liumäel viga 352 698 alla kuueaastast last. Suurem osa neist vigastustest olid jalaluumurrud, mis tekkisid sellest, et lapse jalg jäi liuraja äärde kinni ja väändus tagasi.

Uuringu juhtautori ja laste kiirabiarsti Charles Jennisseni selgitusel mängivad liumäest alla laskmisel suurt rolli suurus ja raskus. Kuna lapsed kaaluvad vähe, ei ole neil üksi liumäest alla laskmine sugugi nii ohtlik. Isegi kui jalg jääb kuhugi kinni, on hoog väike ja risk tõsiselt viga saada on väike. Kui aga laps istub vanema süles või ees, on nende ühine mass oluliselt suurem ja nad sõidavad alla palju kiiremini. Kui siis jääb lapse jalg kuhugi kinni, murdub see suurema tõenäosusega.

«Paljud lapsevanemad ja teised lastega tegelevad inimesed võtavad liumäest alla lastes väikelapse omale sülle ega mõtlegi pikemalt. Enamikul juhtudel, mida ma olen näinud, ei olnud vanematel õrna aimugi, et nende enda tegevus põhjustas lapsele nii olulise vigastuse. Sageli tõdevad nad, et poleks nii teinud, kui oleksid paremini teadnud,» ütles arst väljaandele Good Housekeeping.

Liumäed ja liurajad on mänguväljadele ehitatud laste suurust ja kaalu silmas pidades. Lapsevanemad võivad koos lastega rajale minnes põhjustada tahtmatult õnnetusi, mida saaks kergesti ära hoida. Kui vanem kardab lapse ohutuse pärast, piisab sellest, kui ta seisab liumäe kõrval ja püüab lapse ohu korral kinni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles