Kas dieedipidamine teeb paksuks?

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Rex Features / Vida Press

Teadlased on uurinud dieetide tulemuslikkust ja leidnud, et enamasti on neil hoopis vastupidine toime. Kuigi ülekaalu esineb aina enam ja endiselt on moes sale piht, siis tuleb välja, et dieet ei olegi kaalulangetamiseks üldse kõige õigem viis.

Rasvumise ekspert doktor Nick Fuller ütleb, et uued dieeditrendid ei aita sugugi kaasa kaalulangusele, vaid võivad hoopis riidenumbrit suurendada, vahendab Daily Mail.

Doktor Fuller lisab, et dieet mõjutab keha metabolism ning kui lühema perioodi jooksul võib dieet mõjuda, siis pikema aja jooksul keha harjub ja kehakaal enam ei lange. Ehk teisisõnu, keha metabolism aeglustub, et ennetada kaalulangust ning seda protsessi nimetatakse adaptiivseks termogeneesiks.

Kui sa vahel dieeti pidades oled tundnud ennast pidevalt näljasena, siis see tähendab, et su aju annab signaali, et sul on vaja rohkem süüa. Salenedes suurenevad söögiisu tekitavad hormoonid, mis kindlustavad selle, et teatud hulgal toitu ikkagi organismi jõuaks. Isegi, kui kaalust alla võtta õnnestub, siis söögiisu hormoonid töötavad ikkagi samal tasemel ja võib juhtuda, et need saavad sinust võitu ja sa võtad kogu kaotatud kilod tagasi.

Teadlased tegid katse kahe grupi ülekaaluliste meestega, kellel paluti dieeti pidada. Üks grupp pidas dieeti järjest 16 nädalat ja teine kaks nädalat järjest vaheldumisi kahenädalaste vahedega. Tuli välja, et see grupp, ke pidas vahesid, võttis rohkem alla ja vähem juurde pärast dieedi lõppu, kui järjest dieeti pidav grupp.

Sellest võib järeldada, et efektiivsem viis, kui ikkagi on soov dieeti pidada, on pausidega dieet. Sellegi poolest ei soovita doktor Fuller ka seda. Dieet on tema hinnangul viis, kuidas minna veel paksemaks kui ollakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles