Seitse viisi, kuidas siiralt andeks paluda

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Alamy / Vida Press

Teinekord oleme oma elumuredega nii hõivatud, et ei pane tähelegi, kuidas teistele haiget teeme. Kelleltki andeks palumine ei ole lihtne ning nõuab julgust ja eneseületust. Siiras kahetsus tehtu või öeldu pärast on väga oluline, kuna võib päästa, kas meie suhte või sõpruse.

Siin on seitse viisi, mõistmaks, kuidas seda teha.

  1. Teadvusta, mida oled valesti teinud. Esimene samm on aru saamine, miks ja milleks, kirjutab Psychology Today. Kui sellest aru ei saada, pole ka andeks palumisel mõtet.
  2. Ole siiras. See tundub küll elementaare, kuid tänapäeval, kus näeme poliitikuid ja avaliku elu tegelasi, kes väga suure siirusega just silma ei paista, tuleb seda meelde tuletada.
  3. Küsi andestust. Seda tehes annad sa teisele aega vastata ja reageerida. Seega anna aega ja isegi kui soovitud reaktsiooni ei tule, oled siiski proovinud ja see on põhiline.
  4. Ära mõtle andeks andmisest, kui millegi võitmisest või kaotamisest. Tihti võib olla, et suhtes kasutatakse andeks palumist kui lihtsalt suurema tulekahju kustutamist. See ei ole aga võistlus ja kui palud andeks, siis katsu üle saada oma egost.
  5. Ära süüdista. See on väga levinud viga, et palutakse justkui andeks, kuid lisatakse lõppu mõni süüdistav kommentaar.
  6. Ole valmis andeks paluma korduvalt. Vahel pole lihtsalt üks kord piisav. Kui soovid näidata, et oled siiras ja tõesti soovid andeks saaada, siis topelt ei kärise.
  7. Ütle, et sa kahetsed ja muutud. Kõik me teame, et vabandus on mõttetu, kui sellest midagi ei muutu. Ürita seletada, mis sa oled juhtunust õppinud ja kuidas ennast tulevikus muudad.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles