Viis asja, mida ei tohiks öelda sõbrale, kes kannatab ärevushäire all

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Camera Press / Vida Press

Kui sa juhtud oma sõbrannaga vestlema ja tuleb välja, et psühhiaater on tal ärevushäire diagnoosinud, siis mõtle enne, mida sa ütled, sest valesid asju öeldes võid olukorra veel hullemaks teha.

Siin mõned laused, mida kindlasti mitte öelda.

  1. «Räägi mulle sellest, ma olen samuti stressis!» Ärevushäire ei tähenda seda, et kellelgi on lihtsalt halb päev või igapäevamured on üle pea kasvanud, kirjutab Pure Wow. See on meditsiiniline haigus, mida peab ravima.
  2. «Oled sa proovinud joogat või mediteerimist?» Fakt on see, et su sõber on tõenäoliselt proovinud juba kõiksugu variante ja see, kui sa talle veel midagi soovitad, võib teda hoopis rohkem ärevusse ajada.
  3. «Lähme dringile, see aitab sul lõdvestuda!» Esiteks pole see väga tervislik soovitus ja teiseks on ärevushäirete all kannatavatel inimestel suurem risk jääda alkoholist sõltuvusse.
  4. «Mille üle sa ärevust tunned? Sul on ju kõik elus hästi.» See, et kellegi elu on pealtnäha ilus, ei tähenda, et ta on kuidagi kaitstud ärevuse ja muude vaimsete probleemide eest. Proovi tema olukorda lihtsalt aktsepteerida.
  5. «Sa mõtled üle.» Kuna tegu on haigusega, siis see kindlasti ei kvalifitseeru üle mõtlemiseks ning midagi sellist öelda ei ole mõtet.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles