Teadlased avastasid, et kodune kohvimasin võib põhjustada haigusi

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: StockSnap / CC0 Licence

Päeva esimene tassike kohvi maitseb imeliselt, kas pole? Mõned meist suisa vannuvad, et ilma selleta ei tunne nad end elavanagi. Kuid värske uuring näitab, et kui sa ise hommikul kohvi valmistad, võid sa end sootuks haigeks teha.

Prantsuse uurijad leidsid, et aur, mida mõned kohvimasinad ja -kannud eraldavad, võib põhjustada kodudes mürgiste seente kasvamist. Kui sa neid seenespoore sisse hingad, põhjustab see erinevaid sümptomeid, sealhulgas väsimust, peavalu, ärritust silmades, ninas ja kurgus, kuiva köha, peapööritust ja iiveldust, kirjutab Livestrong.

Süüdi pole kohvitass, vaid hoopis mitme asja kombinatsioon. Kui kohvimasin asub ruumis, mille seinad on kaetud tapeediga, siis võib sellel leiduda kolme eri tüüpi seent, mis saavad eriti kasvuhoogu, kui läheduses on auru eritav masin.

«Enamik õhus leiduvaid toksiine asuvad seene spoorides, kuid me leidsime ka väga väikeseid osakesi tolmus ja pisikestes tapeediosakestes, mida on kerge sisse hingata,» selgitab dr Jean-Denis Bailly, kes on uuringu autor. Töö avaldati ajakirjas Applied and Environmental Microbiology.

Lühidalt: kohvimasinast tulev aur aitab seentel kasvada, need omakorda aga saadavad õhku mürgiseid osakesi, mida sisse hingates võib haigestuda. Enne, kui sa aga võtad ette köögi kapitaalremondi ja viskad teekannu prügikasti, pea meeles, et uuring viidi läbi laboritingimustes ning mitte pärisköögis. Kaalu pigem õhuniiskuse eemaldaja kasutamist ning kui teed kohvi, siis hästi ventileeritud ruumis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles