Neli nõuannet, kuidas leida sobiv töö

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Camera Press / Vida Press

Õige töökoha leidmine on keeruline. Esmapilgul võib mõni elukutse tunduda atraktiivne, kuid reaalne töökoht tekitab pettumuse või ei vasta ootustele. Kuidas aga aru saada, milline karjäär võiks sobid, kui sa ei tea, mida valida?

  1. Selgita välja see üks asi, milleta sa ei saa elada. 2015. aastal tehtud gallup tõi välja, et töötajad, kes on olnud samal töökohal vähemalt kolm kuud, 60 protsendilise tõenäosusega ka jätkavad sellel töökohal. Seda just sellepärast, et nad tunnevad, et saavad teha seda, mida kõige paremini oskavad, kirjutab The Balance. Seda faktorit peeti isegi olulisemaks kui palka. Probleem on aga selles, et tuleb välja mõelda, mis see on, mis meeldib. Hea moodus seda teada saada, on näiteks kujutleda ennast midagi terve päeva tegemas. Näiteks mõtle, et peaksid iga päev koristama ja kas sa eelistaks seda teha üksi või kellelgagi koos. Neile küsimustele vastuse saanuna, tead juba paremini, kas sulle see töö sobib või mitte. Aitab ka see, kui uurida oma iseloomujooni ja asju, mis sind motiveerivad.
  2. Vali eriala või valdkond, mis sind natukenegi huvitab. See, et oled õppinud mingit konkreetset eriala, ei tähenda, et sul on ainult üks või kaks valikut. Näiteks, kui sul on kraad bioloogias, siis peale teadustöö, saad veel tegeleda õpetamise, biloogiaalaste raamatatute toimetamise või tõlkimisega. Tänapäeval on paljud erialad integreeritavad teistega ja samuti on võimalik midagi juurde või ümber õppida.
  3. Tutvu ettevõtetega, kes soosivad koostööd. Ükskõik, mis karjääri valid, see tõenäoliselt ei kata kõiki sinu huvialasid. Nii see paraku on. See aga ei tähenda, et sa ei võiks teiste osakondade tööga tutvuda ja sealsete inimestega suhelda. Firmad, mis pakuvad erinevate projektide vahetust ja koostööd, annavad sulle võimaluse ennast arendada. Näiteks kui su töö on müük, saad koostööd teha disainerite ja turundustiimiga, kes sinu müüdavat toodet disainivad ja turundavad.
  4. Keskendu ettevõtetele, kus on võimalik areneda. Ettevõtted või organisatsioonid, mis pakuvad koolitusi ja kus on võimalik karjääriredelil edasi liikuda, on sinu isikliku arengu seisukohalt kõige paremad. See, et hetkel sulle su töö meeldib, ei tähenda, et see on ka nii tulevikus. Seepärast hoia silmad lahti, mis ettevõttes toimub ja millised on sinu väljavaated. Uuri ka ettevõtte paindlikkuse kohta, kas ta annab näiteks töötajale võimaluse ise valida koolitusi ja uusi tööülesandeid või kirjutab need rangelt ette. Kui sa tunned, et sul pole arenguvõimalusi, siis see koht ei soosi sinu karjääri.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles