Kolm toitainet, mida peaks kindlasti sööma

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Alamy / Vida Press

Isegi kui sa arvad, et toitud tervislikult, siis võib ikkagi juhtuda, et jätad mõned vitamiinid oma toidulaualt välja. Siin on kolm toitainet, mis aitavad korras hoida nii sinu keha, aju kui immunsüsteemi.

  1. B-vitamiinid. Aitavad töös hoida ajutegevust ja kaitsta südant, kirjutab Time Health. Näiteks vitamiin B12 aitab kehal toidu energiaks töödelda ja samuti on seda vaja isolatsiooni tekitamiseks, mis katab närve ja aitab neuronitel ajus üksteisega suhelda. Teine tuntud B-vitamiin on foolhape, mida on eriti vajalik tarvitada rasedatel naistel.  Foolhape on tähtis, kuna aitab vähendada amino happe taset, mis võib tekitada insulti ning südame ja veresoonkondade haigusi. B12 vitamiine saab punasest lihast, munadest, jogurtist, kalast ja piimast. Foolhapet aga spinatist, kapsast ja sparglist.
  2. D-vitamiin. On hea luudele ja immunsüsteemile. Aitab reguleerida immunsüsteemi ja omastada organismis kaltsiumi, mis tugevdab meie luid. D-vitamiini on toidust raske leida, kuid mingil määral sisaldub D-vitamiini munavalges, rasvases kalas ja mahlades. Põhiline D-vitamiini allikas on aga päikesevalgus, millega tuleb jälle ettevaatlik olla.
  3. Magneesium. Aitab uinuda ja vähendab valu. Magneesium aitab lihastel lõdvestuda ja kehal rahuneda, mis jällegi tagab meile hea une. On leitud ka, et magneesium aitab migreenide vastu. Seda leidub juurviljades, seemnetes, pähklites ja pruunis riisis. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles