Kuidas meie alateadvus defineerib seksuaalset atraktiivsust?

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Camera Press / Vida Press

Kõigil on olnud olukordi, kus mõni inimene tundub väga ligitõmbav, kuid mingil kummalisel moel ei oska me seletada, miks see nii on. Teadlased on aga selgeks teinud, et asi on meie alateadvuses.

Tuleb välja, et vastassugupoolt valides mängib suurt rolli alateadlik selektsioon, kirjutab Psychology Today. Teaduslikud uurimused kinnitavad, et ehkki me tihti teame, keda suure hulga potentsiaalsete kandidaatide seast valida, ei tea me enamasti aga, miks.

Siin on mõned alateadlikud seksuaalsed vihjed, mille järgi toimub valik.

  1. Näo ja keha sümmeetria. Me alateadlikult tajume, kui inimese nägu on sümmeetriline ja eelistame just neid inimesi, kuna sümmeetria sümboliseerib viljakust ja head tervist.
  2. Iseloom. Enamasti lõhna kaudu, me juba tajume, millist tüüpi inimesega on tegu.
  3. Tervislik seisund. Kui jätta välja ilmsed füüsilised seisundid nagu ebameeldiva välimusega põletik või jäseme puudumine, siis tajume isegi väiksemaid puudusi inimese juures alateadlikult. Paraku nii inimesed kui loomad kipuvad haigeid kaaslasi vältima.
  4. Geneetiline mitmekesisus. Tuleb välja, et inimene tajub nii sülje kui higi kaudu, kui kaugel on teise, talle atraktiivse inimese DNA. Ja mida kaugemal seda parem, sest siis välditakse mutatsioone, mis võivad väga sarnase DNA ristamise puhul tekkida.
  5. Sugulus. Siin jällegi mängib rolli sugulussuhete vältimine, kuna püütakse hoiduda väärarengute eest.
  6. Sarnasus. Teadlased ütlevad, et meid tõmbab nende inimeste poole, kellega oleme sarnased.

Seega tuleb välja, et teistele meeldimiseks kasutatavad välised faktorid nagu riided, lõhnaõlid, ehted jne ei mängi tegelikult meie partneriotsingutes eriti suurt rolli, sest teeme oma valikud suuresti alateadlikult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles