10 toitu, mis on halvad su südamele

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Rex Features / Vida Press

Kui sa tahad hoida oma veresoondkonda ja südant tervena ka järgnevad aastakümned, siis tuleks juba praegu hoiduda teatud toitudest.

Time on toonud välja toidud, mis kohe kindlasti pole su südame sõbrad.

  1. Hamburgerid. Teadlased on küll siiani kahetisel seisukohal, kas küllastunud rasvad põhjustavad südamehaigusi või mitte, kuid fakt on see, et küllastunud rasvad koos süsivesikutega on südamele halvad ja kindlasti ei aita kaasa tervislikule eluviisile.
  2. Töödeldud ja soolatud liha. Peekon ja vorstikesed sisaldavad väga palju küllastunud rasvu ja palju soola, mis tõstab vererõhku ja on halb ka südamele.
  3. Paneeritud toidud. Rasva sees küpsetatud toit nagu friikartulid, kana või kala, tõstab südamehaiguste riski.
  4. Kommid. Ka suhkur on südamehaiguste soodustaja, eriti kui seda tarbitakse koos küllastunud rasvadega.
  5. Limonaadid ja suhkruga maitsestatud mahlad. Suurim mure tänapäeval on gaseeritud suhkruga joogid, mis sisaldavad rohkem suhkrut, kui nii mõnigi eine.
  6. Suhkruga hommikukrõbinad. Töödeldud süsivesikud ja suhkur koos hommikusöögis, tekitab veresuhkru kõikumise, mis omakorda viib päeva jooksul veel suurema suhkru tarbimiseni.
  7. Küpsetised ja küpsised. Koogid ja küpsised sisaldavad paratamatult palju süsivesikuid, rasva ja suhkrut ning neid tuleks nii südame kui üldise tervise seisukohalt vältida.
  8. Margariin. Sisaldab transrasvu, mis kohe kindlasti suurendavad südamehaiguste riski.
  9. Liharohke pizza. Kuna see koosneb põhiliselt töödeldud lihast, mis on soolane ja rasvane, on see eriti ebatervislik variant.
  10. Dieet kokakoola. See võib olla küll kalorivaene, kuid koostiselt kahjulik ja paljude uuringute järgi paneb veel enam suhkrut tarbima.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles