Seitse asja, mida mõistavad ainult lapsevanemad

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Camera Press / Vida Press

Lapsevanemaks olemine on keeruline, kuna nõu tahavad anda nii teised vanemad, kui inimesed, kellel endal lapsi ei ole.

Mõned faktid, millest lastetud inimesed aru ei pruugi saada.

  1. Lapsevanemaks olemist ei saa õppida raamatust. Kerge on öelda, et mine loe raamatuid, küll siis õpid, kirjutab The List. Vanemaks olemist aga päris niimoodi õppida ei saa, sest kõik lapsed ega ka lapsevanemad ei ole ühesugused. Pole vahet, kui heade instruktsioonidega raamatut loed, ikka jääb midagi puudu.
  2. Sa ei ole halb vanem sellepärast, et su lapsed ei oska käituda. Lapsed ikka teevad pahandust ja isegi siis, kui oled neile sada korda sõnad peale lugenud. See ei tähenda, et sul on midagi tegemata jäänud, sellised lapsed juba ükskord on.
  3. Tihtipeale on emainstinkt tugevam kui loogika. Kuna laste saamisega kasvab ka emalik instinkt, siis võib see mõnes olukorras anda sulle kätte õige suuna. Teistele võib tunduda, et teed ebaloogilisi samme – ei kaalu ega analüüsi midagi piisavalt, kuid sinu instinkt ütleb, et nii on õige. Usalda seda!
  4. Sa oled väsinud, kuid sa tead, et asja eest. Erinevalt karjäärinaistest, kes võivad ükskõik kuna süüa, magada või isegi töölt ära tulla kui soovivad, on emaks olemine ööpäevaringne töö, mida ei saa lihtsalt pooleli jätta. Samas tuleb sellest ka palju rõõmu ja headmeelt, eriti kui näed, kuidas su lapsed oma esimesi samme teevad või sõnu ütlevad.
  5. Sa oled pidevalt valves. Lasteta inimesed ei saa aru, kuidas sul ikka üldse aega ei ole, kuid lastega on juba nii, et pidevalt on vaja midagi teha või kuhugi minna. 
  6. Sa ei saa kõike kontrollida. Kui ikka laps ei taha midagi süüa, siis sa ei saa teda sundida. Samamoodi, kui su lastetu sõbranna heidab sulle ette su lapse halba käitumist, siis ta ei mõista, et ükskõik, mida sa ka ei teeks, vahest ei ole võimalik oma last taltsutada.
  7. Vanemaks olemine nõuab palju eneseohverdust. Sa ei saa teha enam asju, mis enne tundusid normaalsed. Sa ei saa minna välja iga kell, kui soovid ega kohtuda oma sõbrannadega iga laupäev. Vanemaks saamisega muutub väga palju. Samuti ei ole sul enam aega pühenduda enda välimusele ega iluprotseduuridele.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles