Seitse märki, et sa ei oska rahaga ümber käia

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Teich / Scanpix

Kas sa leiad ennast ikka ja jälle kuu lõpus täiesti pankrotis? Või ei suuda sa vaatamata pingutustele kunagi raha säästa? See tähendab, et sul võib olla ebaterve suhe rahaga.

Mõned märgid, kuidas sellest aru saada.

  1. Iga kuu lõpp oled rahalistes raskustes. Kui sa proovid, kuid ikkagi leiad ennast kuu lõpus tühja pangaarvega, on sul ilmselgelt rahaga ümberkäimise raskusi, kirjutab The List. See tähendab, et sul on käitumuslikud mustrid, mis ei taha muutuda. Kui sa vaatamata teadmisele, et see on su viimane raha, kulutad selle uue kleidi peale, siis pole imestada, et oled lõpuks raskustes.
  2. Sa ei planeeri oma rahalist tulevikku. Kui sa ei säästa igakuiselt ega mõtle pikemas plaanis oma tulevikule, siis on sul rahaga halvad suhted. Säästmine ei ole iseenesest raske, kuid nõuab järjepidevust ja planeerimist. Jäta vahel mõni asi ostmata ja pane see raha hoopis kõrvale.
  3. Kui sul ei ole kindlat rahastrateegiat. See tähendab seda, et sul ei ole selget plaani, kuidas ja millele oma raha kulutad. Näiteks sa tead, et sul on vaja maksta ära võlg, kuid selle asemel ostad hoopis uued kingad või jätad arvete maksmise kuu lõppu või unustad üldse ära.
  4. Tunned ennast rahaga ümber käies lootusetuna. Ehk teisisõnu defineerid sa ennast kui raha tõttu kannatajat. Sul pole kunagi raha, sest sul on seda nii vähe või sa lihtsalt ei tea, kuhu see läheb. Sellise suhtumisega sa justkui tunnistad oma allaandmist ja rahaga ümberkäimise võimetust. Proovi mõelda läbi, kuhu su raha läheb ja miks sa ei suuda seda hallata.
  5. Sul on raha suhtes hirm. See võib väljenduda selles, et sul on pidev hirm, et raha saab otsa või sinuga juhtub midagi, mille taga on halb rahaline seis. Võta kontroll oma elu üle ja vaata n-ö rahale silma. Sina oled see, kes otsustab, kuhu raha läheb ja mida sellega teed.
  6. Sa kulutad rohkem, kui sa teenid. Sa ei saa elada elustiili, mida sa ei saa endale tegelikult lubada. Lõputu võlgu võtmine ja krediidi kasutamine võib lõppeda pankrotiga, millest on väga raske välja tulla.
  7. Sa ei kasuta raha nii, et see sind õnnelikuks teeb. Sellisel juhul on sul hoopis äraspidine suhe rahaga ehk sa kogud, säästad, planeerid, kuid kunagi ei luba endale seda, mida soovid. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles