10 tervisliku toitumise müüti

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Camera Press / Vida Press

Toiduga ja eriti tervisliku toiduga käib kaasas hulga eksiarvamusi ja müüte. Millised on neist kõige levinumad?

  1. Supertoidud on kallid ja eksootilised. Tervislik on ikka see, mis on kasvanud sinu lähedal või toodetud kohapeal, kirjutab Prevention. Kõigile eksootilistele marjadele on näiteks meie kliimas omad vasted nagu mustikas, pohlad, murakad jne. Ei pea ostma gojimarju või chia seemneid.
  2. Sale olemine tähendab, et oled terve. Paljud peenikesed inimesed kannatavad haiguste käes, millest meil pole aimugi. Tervislik kaal ei tähenda, et inimene on automaatselt tervislik ja terve.
  3. Taimetoitlased ei saa piisavalt proteiini. Kui toituda tasakaalukalt, siis on võimalik ka taimetoitlasel saada kätte kõik vajalikud toitaineid. Proteiini saab näiteks läätsedest ja ubadest.
  4. Suhkrut ei tohiks üldse süüa. See ei ole tõsi. Suhkur on ka inimesele vajalik. On muidugi suur vahe, kas sööme jäätist või puuvilju, kus viimases on naturaalne suhkur. Suhkur, mis on aga toitudele lisatud, peaks jääma umbes 10 protsendini päevasest toidukogusest.
  5. Soja on täis naissuguhormoone. Inimese kehas olev hormoon on östrogeen ja see, mis mingil määral sisaldub sojas on phytoestrogen.
  6. Kaalu langetamisel peab kindlasti loobuma süsivesikutest. On võimalik langetada kaalu ka mõõdukalt süsivesikuid süües, neid lihtsalt tuleb kombineerida juur- ja puuviljadega ning süüa vähem.
  7. Dieet, mis sobib teistele, sobib ka sulle. See, mil viisil, keegi vormis püsib või alla võtab, on väga individuaalne ja imedieedid ei pruugi kõikidele sobida.
  8. Naturaalne suhkur pole päris suhkur. Loomulikult on mesi ja puuviljad tervislikumad, kuid see ei tähenda, et nad kaloreid ja suhkrut ei sisalda.
  9. Kõrge rasvasisldusega toidid on halvad. Sugugi mitte. Näiteks kalas on palju häid omega rasvu ja samamoodi oliiviõlis või näiteks avokaados.
  10. Süsivesikute ja proteiini koos söömine on halb. Sellele ei ole mingit tõestust ja pigem on isegi vastupidi ehk süsivesikuid ja proteiini süües omastab organism vitamiine ja mineraale paremini.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles