Mis on speltanisu ja mida sellega peale hakata?

Mai Maser
, Toitumisteadlane ja Tartu Ülikooli emeriitdotsent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Speltanisu ja speltajahu.
Speltanisu ja speltajahu. Foto: Vida Press

Speltanisu on vanemaid kultuurtaimi, mida on kasvatatud umbes 9000 aastat. Speltat kasvatati 20. sajandi alguseni rohkesti Saksamaal, Prantsusmaal ja Šveitsis. Praegu kasvatatakse teda päris palju ka Põhjamaades, kirjutab Figuurisõprade peakonsultant Mai Maser.

Speltaterad on väikesed ja pruunid, kergelt pähklimaitselised. Speltanisuteral on kest tugevamini tuuma küljes kinni ja töötlemisel võib selle osakesi jääda rohkem jahusse, muutes jahu kiudainerikkamaks.

Speltanisu peetakse maitseomadustelt paremaks kõvast nisust. Tema toiteväärtus on kuni kaks korda suurem kui teistel nisusortidel. See on tingitud valguomadusest. Nisutera endospermis on peamised valgufraktsioonid gliadiin ja gluteen, kusjuures speltanisul on gliadiini rohkem. Gluteen on aga seotud toodete õrnema kvaliteediga. Speltanisu on valgu- ja rasvarikkam, kuid sageli sõltub see nisu kasvutingimustest, väetamisest, agrotehnikast. Näiteks hariliku nisu valgusisalduseks loetakse 13,6 protsenti, speltanisul võib see olla 7,5 kuni 18 protsenti.

Nisus on vähe asendamatuid aminohappeid. Arvatakse, et speltast saab organism niigi vähest lüsiini paremini kätte. Lipiididest (rasvadest) on speltanisu teras rohkem küllastamata rasvhappeid kui kõva nisu teras.Toiduenergia poolest on nii kõva nisu kui ka speltanisu enam-vähem ühesugused: vastavalt 318 ja 321 kcal.

Speltanisu aitab seedimist korras hoida. Alternatiivmeditsiinis on spelta raviomadused seletatavad tema suure kiudainetesisaldusega, korrastades seedetegevust, ennetades jämesoolekasvajaid, alandades kolesteroolitaset jne. Vitamiinide sisalduses ei ole nisusortide vahel olulisi erinevusi, kuid arvatakse, et speltas on rohkem B-grupi vitamiine, mida leidub põhiliselt kliides. Ka mineraalaineid on speltas rohkem, eriti tsinki ja fosforit.

Kuigi paljud gluteenitundlikud inimesed, kellel nisu tekitab allergiat, saavad süüa speltanisust valmistatud tooteid, tuleb gluteenitundlikel olla siiski ettevaatlik.

Seega on speltanisu hea ja mitmekülgne toiduaine, mis varustab paljude vajalike toitainetega ja võiks kuuluda tavalise igapäevase mitmekülgse menüü koostisse. Ta sobib küpsetamiseks nagu tavaline nisujahugi, kuid kleepvalk on tavanisu omast veidi nõrgem, mistõttu küpsetised kerkivad vähem, ent maitse on väga meeldiv. Samuti talub organism speltanisu paremini kui tavalist nisu, sest selle «töötlemine» on organismile kergem. Speltanisust toidud ja küpsetised sobivad hästi (väike)lastele, vanuritele ja sportlastele.

Arvatakse, et õige speltanisu saab vaid mahepõllunduse meetodeid kasutades, keemiliste väetiste ja tõrjevahendite toimel terade biokeemiline koostis muutub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles