Märgid, et sa raiskad toidule liiga palju raha

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Kui palju maksab kilo sealiha? Või pakk kohvi? Kui sa ei mäleta isegi ligilähedast hinda, on suur tõenäosus, et kulutad söögile liiga palju raha.

Võimalik, et sa pole lähemalt kaalunudki, kuidas toidu pealt raha kokku hoida ja oled teadmatult priiskama hakanud. Mõni märk võib aimu anda, et parema süvenemise korral saaksid raha kokku hoida, õpetab Mashed.

Sul läheb sageli toit külmikus roiskuma. Müre piim, hallitavad marjad, avamata purgid ja säilivusaja ületanud juust on selge märk, et oled varunud omale liiga palju toitu ja pole ostusid läbi mõelnud. Enne poodi minekut tuleb köögikapid ja külmikud üle vaadata, et selgeks teha, mis seal juba olemas on.

Alati tundub, et midagi pole süüa. Kui sa oled pühapäeval poes käinud ja esmaspäeval ei tea millest süüa teha, raiskad tõenäoliselt liiga palju raha näksidele ja toidule, millest ei anna korralikku sööki teha. Mõtle nädalavahetusel realistlikult läbi, kui mitu korda sa pead kodus sööma. Alati polegi vaja kindlat nädalamenüüd, kuid raha säästmise nimel tuleb oma harjumuste suhtes aus olla.

Sa ei tea, kui palju toiduained maksma peaks. Paljud inimesed ei vaata poes üldse hindu ja valivad asju kas pakendi või harjumuse järgi. Nii makstakse tavaliste toiduainete eest mõttetult palju, samal ajal kui teadlikkus aitaks oluliselt raha kokku hoida.

Sa ei vaata poearvet. Kui sa ei võta poes üldse tšekki või viskad selle kohe minema, puudub sul ostudest selge ülevaade. Hoia arved alles ja kogu ühte punti kokku. Kuu lõpus viska neile pilk peale, et näha, millised käitumismustrid neist välja tulevad.

Poes käimine tähendab alati suurt kulu. Eelarve koostamine on kahtlemata nüri ja tüütu tegevus, aga see annab ka võimaluse säästetud rahaga midagi paremat peale hakata. Vaata oma kuueelarve üle ja pane paika, milline eluvaldkond vajab kõige rohkem raha. Kui kõige rohkem läheb raha toidule, on aeg midagi muuta.

Sul on kelder/sahver/köögikapid täis toitu, mida sa ei puutu. Pahatihti visatakse ära just selliseid toitusid, mis on mõeldud kaua säilima. Moosid, kompotid ja purgiseened jäävad riiulis teiste asjade taha peitu ja lauale ei jõuagi, sest kui need üks kord avastad, on need juba halvaks läinud. Sama lugu on kuivainete ja maitseainetega, mis leiavad harvem kasutust. Tee endale väljakutse kapid tühjaks süüa ja osta mõnda aega vaid kõige hädavajalikumat toidukraami.

Sa ostad tükeldatud ja ettevalmistatud toiduaineid. Muidugi on see mugav, aga sel mugavusel on väga kallis hind. Mugavuse eest ei ole mõtet nii palju raha välja käia. Liha maitsestamine ja köögivilja hakkimine või koorimine on lihtne töö, millega saab igaüks hakkama. Pealegi on see ka tervislikum. Osta pigem suur lihatükk ja pane üleliigne osa sellest sügavkülmikusse.

Sa ei oska sõpradega kokku saades muud teha kui söömas käia. Väljas söömine on lahe ja vahel võiks seda endale ikka lubada, kuid see pole ainus asi, mis meelelahutust pakub. Kui teile meeldib tingimata koos süüa, võiksite ka üksteist rohkem koju sööma kutsuda.

Sa käid kallis poes, sest seal on mõnusam atmosfäär. Olgem ausad, poel ja poel on vahe. Paraku on avaramad ja puhtamad poed reeglina ka kallimad. Isegi kui paari asja pealt hinnavahe väga ei erine, tuleb suurema toidukorvi vahe juba suur.

Sa ostad toitu selleks, et tuju tõsta. Inimestele meeldib end toiduga premeerida ja lohutada. Stress õõnestab tahtejõudu ja pärast väga rasket tööpäeva tekib pitsaisu kergemini kui vabal päeval. Kui sa juba tead, et raske päev on tulemas, siis püüa sel päeval poes käimist vältida.

Sa ei kasuta ostunimekirja. Poenimekiri on elementaarne abivahend raha raiskamise vastu ja ilma selleta pole üldse mõtet poodi minna.

Sa viskad toidujäägid minema. Paljusid ülejääke saab säilitada, et neist hiljem teisi sööke teha. Uuringud näitavad, et kõige rohkem visatakse ära toitusid, mida inimesed peaksid just rohkem sööma – puu- ja köögivilju. Tegelikult võiks needki sügavkülmikusse panna, et hiljem smuuti või supi sisse visata.

Sa käid poes tühja kõhuga. Näljaga ostlemine on väga halb mõte. Nii ostad vähemtoitvat ja kallimat toitu. Uuringud näitavad, et see ei kehti ainult toidupoes – näljasena ostetakse isegi kallimaid riideid kui tavaliselt.

Sa ei võta tööle oma toitu kaasa. Ka kõige soodamate lõunapakkumiste korral on lõunasöögi väljas söömine raha raiskamine, kui seda tehakse järjepidevalt. Raha aitaks säästa juba see, kui võtad paaril korral nädalas kodust söögi kaasa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles