Millest tulevad puhitused ja mis selle vastu aitab?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pathermedia / Scanpix

Puhitused võivad põhjustada ebamugavustunnet ja isegi valu ning tavaliselt juhtub see peale teatud toiduainete söömist.

Kõhupuhitustel võib olla mitmeid põhjuseid, kirjutab Daily Mail. Millised on neist aga kõige levinumad?

Liigsed kõhugaasid

Tavaliselt väljendub puhitus liigse kõhugaas näol. See võib omakorda tekitada kõhu paisumist ja ebamugavustunnet. Seda võib põhjustada kõhus olevad bakterid, mille töö on häiritud, kuid seda võib põhjustada ka gluteeni-, fruktoosi-,  ja laktoositalumatus. Samuti võivad puhitusi tekitada antibiootikumid, mis löövad sassi soolestiku mikrofloora. Halvad on ka toidu sees leiduv suhkur, samuti kõrge süsivesikute sisaldusega toidud.

Toidu tundlikkus

Teadupärast on olemas gluteenitalumatus, mida kõige enam seostatakse kõhuprobleemidega, kuid on olemas ka gluteenitundlikkus. Tänapäeval on aga poes saadaval erinevaid gluteenivabu tooteid, mis paljusid inimesi aitab.

Kõhukinnisus ja kõhu üldine tervis

Kõhu korras hoidmiseks soovitatakse juu piisavalt vedelikku ja vältida töödeldud toite. Eriti kõhugaaside puhul aitab, kui vältida toite nagu kartulikrõpsud, valge leib, sai ning gaasilised joogid. Selle asmel võiks süüa puu- ja juurvilju ja täisteratooteid. Samuti on kõhule head probiootikumid nagu hapukapsas või jogurt.

Puhitused võivad viidata ka tõsisemale haigusele

Kui puhitus on krooniline ja ei kipu kuidagi taanduma, siis tasuks minna arsti juurde. See võib olla mõne tõsisema, näiteks vähi sümptom.

Kui sinagi oled rinda pistnud kõhuhädadega, millest eespool juttu, siis võta sõna meie Perefoorumis ja räägi kaasa!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles