Mürgised suhtemustrid, mida peetakse normaalseks (2)

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Arusaam romantilisest suhtest on suuresti mõjutatud filmidest ja seriaalidest, mis aga ei pruugi anda adekvaatset pilti sellest, mis on tegelikult normaalne ja mis mitte.

Näiteks üks müüt, mis laialt levinud, on see, et konflikt või tülitsemine on märk kirglikust suhtest, kirjutab The List. Tegelikult aga ei tähenda see üldse seda, vaid pigem on see märk ebatervest suhtest. Konfliktid ja tülid viivad pikapeale intiimsuse kadumiseni ja lahendamatute olukordadeni. Peale selle võib halvemal juhul vaimne agressiivsus kanduda üle füüsiliseks agressiivsuseks ning see on juba väga tõsine probleem.

Normaalseks peetakse ka seda, et isegi, kui midagi on halvasti või häirib, siis rahu hoidmise eesmärgil probleemi ignoreeritakse. Sellisel juhul võib pinge ja vaka all olnud frustratsioon paisuda nii suureks, et see lõppeb suure tüli või isegi lahkuminekuga. Lahkhelide ignoreerimine ei kaota neid paraku ära, vaid teeb need ainult suuremaks ja keerulisemaks.

Pidev üksteise tegemiste jälgimine ja enda omadega võrdlemine ei ole samuti eluterve. Näiteks kui üks suhte osapool peab pidevat arvet selle üle,  kui palju keegi kodutöid on teinud ja kui neid pole tehtud kahepeale võrdselt, siis on suur probleem. Loomulikult on oluline, et suhe oleks võrdne ja et mõlemad panustaksid enam-vähem võrdselt, kuid seda ei pea ka joonlauaga taga ajama.

Samamoodi nagu pidev tülitsemine ei näita kirge, ei ole ka tervislik, kui üldse ei tülitseta. Konflikt suhtes on normaalne ja isegi tervislik. Vahel on lihtsalt vaja mõned küsimused lahendada nii, et nad eskaleeruvad. Tüli mõte on ikkagi lahenduse leidmine ja kui seda eiratakse, võib kahju hiljem olla palju suurem.

Ehk kõige levinum väärarusaam, mida peetakse suhte puhul normaalseks, on armukadedus. Üldjuhul viitab see armukadeda inimese enda probleemidele ja ebakindlusele ning kindlasti ei ole siin midagi pistmist kirega. Armukadedus väikses doosis on normaalne, kuid kui see muutub valdavaks, siis võib see suhtele mõjuda laastavalt.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles