Mehed, appi! Elite kliinikus napib spermadoonoreid (2)

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spermadoonor.
Spermadoonor. Foto: Vida Press

Tartus viljatusravi pakkuv Elite kliinik vajab praegu hädasti juurde spermadoonoreid. 

«Vastavalt kunstliku viljastamise ja embrüokaitse seadusele ei ole lubatud ühelt doonorilt võetud sugurakkudega saada Eestis üle kuue lapse. Seoses doonorite vähesusega on paljudel Elite erakliiniku spermaloovutajatel see arv juba täis ning Eestis ei saa nende rakke enam kasutada, mis tähendab, et kohalike abivajavate paaride jaoks on valik üsna piiratud,» vahendab Emmede Klubi kliiniku arendusjuhi Kristina Sõritsa palvet.

Doonorikandidaadiks oodatakse 19–38-aastaseid terveid mehi, kel on kindel soov ja tahtmine osutada  abi viljatutele paaridele ning kelle spermanäitajad on piisavalt head. Et spermadoonoriks saada, tuleb kliinikuga ühendust võtta, täita ankeet ja anda analüüsid. Esmalt annab doonorikandidaat kliinikule üldspermaanalüüsi. Kui selle tulemus on piisavalt hea, kutsutakse doonor andma teist täisspermaanalüüsi ja infektsioonide analüüse. Kui kõik need analüüsid on korras, tulemused on head, spermatosoidide külmutamiskindlus on rahuldav ning täidetud doonoriankeedis ei ole doneerimist välistavaid andmeid, saabki kandidaadist doonor.

Annetatud spermatosoidid külmutatakse ja säilitatakse vedelas lämmastikus. Doonori spermat kasutatakse, et tuua lapsi peredesse, kes ise mehe sperma puuduste tõttu lapsi ei saa. Enamasti on probleemiks kas väga madal või olematu spermatosoidide arv, väga halb spermatosoidide ehitus või väga halb spermatosoidide liikuvus. Ent enamasti nende näitajate kombinatsioon.

Doonori isikuandmeid ei avalikustata, retsipiendid saavad näha vaid doonorite teatud füüsilisi ja kliinilisi näitajad (kaal, pikkus, silmade ja juuste värv, veregrupp, reesusfaktor), haridust ja rahvuslikku kuuluvust.

Doneerimise fakti doonori haigusloos ei fikseerita ning info ei välju kliinikust. Doonorid saavad spermaloovutuse eest kompensatsiooniks sada eurot. 

Doonoriks saamisest huvitatud meeskodanikud saavad lähemat informatsiooni telefonil 7409930 – bioloog A. Taimalu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles