SÕBRANNA MOEBLOGI: mis on kapselgarderoob ja miks sul seda vaja on?

Liisbet Saue
, Sõbranna.ee moeblogija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Daniela Stärk /Alamy / Vida Press

Suure tõenäosusega on iga naine kogenud elus hetki, mil riidekapp on riideid täis, aga selga panna pole midagi. Kuidas see saab võimalik olla? Tavaliselt seisneb probleem selles, et riideid on küll palju, kuid neid on raske omavahel kombineerida. Võib-olla on garderoobis liiga palju trendiesemeid, võib-olla ei sobi asjade värvid omavahel kokku, võib-olla lihtsalt ei meenu, mis riided garderoobis juba olemas on. Siinkohal tulebki appi võlusõna kapselgarderoob, mis aitab väärtuslikku aega kokku hoida.

Kapselgarderoobi esialgse kontseptsiooni taga on 1970ndatel aastatel Londonis tegutsenud butiigi „Wardrobe“ omanik Susie Faux. Tema idee seisnes selles, et naise garderoobis peaks olema umbes kümmekond põhirõivaeset, mis ei lähe iialgi moest välja ja mida saab edukalt omavahel kombineerida, lisades sinna juurde hooajati mõne trendieseme.

Kontseptsiooni populariseeris Ameerika moedisainer Donna Karan, kes 1985.aastal lõi kollektsiooni, mis koosnes seitsmest omavahel lihtsasti kombineeritavast esemest.

Tänapäeval on kapselgarderoobi idee väga levinud ja välja on töötatud hulk erinevaid meetodeid, kuidas oma riideid kõige paremini organiseerida. Leidub erinevaid arvamusi mitmest esemest ja millistest värvitoonidest garderoob peaks koosnema, kuid põhimõtted, millest alustamisel lähtuda, on samad.

  1. Tõmba kõik riided kappidest ja sahtlitest välja. Siinkohal on oluline meeles pidada, et tõesti KÕIK riided, välja arvatud siis sokid ja pesu. See on vajalik, sest siis võtad kõik oma riided korraga ette ja ühtlasi saad realistliku pildi sellest, kui paljusid asju omad.
  1. Sorteeri riided hunnikutesse JÄTAN, VÕIB-OLLA JA ANNAN/MÜÜN ÄRA. Soovi korral võid teha ka neljanda hunniku, kuhu paned nii öelda peoriided, mida kannad mõned korrad aastas (aga kannad!), näiteks sädelev aastavahetuse kleit või sobilik riietus pulma minekuks.

    JÄTAN hunnikusse pane riided, ilma milleta kindlasti elada ei saa. Ühesõnaga need esemed, milles tunned end mugavalt ja mida kannad kõige tihedamini.

    VÕIB-OLLA hunnikusse võid panna riided, mis küll meeldivad, kuid mida siiski nii tihti ei kanna. Võib-olla on nad ebamugavad või ei istu päris hästi. Siia hunnikusse lähevad ka emotsionaalselt kallid asjad, mida ei kanna, aga ära visata ka ei raatsi.

    ANNAN/MÜÜN ÄRA hunnikusse kõik riided, mida ei kanna või oled ainult ühe korra kandnud. Korralikumad esemed võid müüki panna, ära kinkida või taaskasutusse viia. Ülejäänud viska ära ja paar tükki lõika lappideks, kui kangas sobilik on.

  1. Korrasta ja organiseeri hunnikud. Vaata veelkord kriitilise pilguga üle alles jäetavate esemete hunnik. Kui palju on neid riideid, mida oled tõesti viimase paari nädala jooksul kandnud? Pea meeles, et eesmärgiks on siiski nutika garderoobi loomine ja üleliigsetest riietest vabanemine. Kui oled oma valiku teinud, pane oma lemmikud kappi tagasi.

    Kantavad riided on omakorda mõistlik ära sorteerida hooaja järgi. Praegu sügistalvisel ajal võiks panna lemmiku suvekleidi ja paari lühikesi pükse karpi/kasti oma hooaega ootama. Nii ei võta hetkel kasutust mitte leidvad esemed garderoobis asjatult ruumi ja üldmulje on juba selgem.

    Võib-olla hunniku võid ajutiselt samuti silma alt ära panna ja kui kuu aja jooksul nendest esemetest puudust ei tunne, on mõistlik nad uuele ringile saata.

Me ju kõik teame, et oma riietest loobumine ja emotsiooni ostude mitte tegemine võib vahepeal osutuda ülimalt keeruliseks. Sellepärast on kapselgarderoobi koostamisel hea meeles pidada järgnevaid põhimõtteid:

  • Vali värviskeem, mis koosneb ühest või kahest baasvärvist, mis sobivad kõigi teiste värvidega, näiteks must, valge, pruun, hall või tumesinine. Püksid, pintsak, mantel, käekott võiksid olla seda värvi, et siis juurde kombineerida erksamates aktsentvärvides toppe, kleite, aksessuaare.
  • Arvesta oma kehatüübiga – mõned lõiked sobivad paremini kui teised ehk rõhutavad või peidavad õigeid kohti.
  • Pane tähele värvide sobivust oma jumega.
  • Eelista klassikalisi lõikeid. Neid nimetatakse klassikaks põhjusega – nad sobivad alati kanda ja ei lähe iial moest.
  • Eelista kvaliteetseid kangaid ja korralikku viimistlust. Vaata, millised on toote õmblused. Esialgu võib ostu eest välja käidav summa olla küll suurem, kuid selle võrra kestab riideese ka kauem.
  • Mõtle enne ostmist, milliste juba olemasolevate esemetega saaksid seda kombineerida.
  • Alati kaalu, kust soovitav ese pärit on ja kes selle valmistanud on.

Siin on list riideesemetest, mis on omavahel lihtsasti kombineeritavad ja võiksid igas (kapsel)garderoobis baasesemete näol olemas olla:

  • Trenchcoat, nahktagi, mantel
  • Kitsad teksad, viigipüksid
  • Pintsak/bleiser
  • Väike must kleit
  • Pliiatsseelik
  • Valge triiksärk
  • Valge ja must t-särk
  • Must ja valge maika
  • Kõrge kaelusega pullover, kardigan
  • Crossbody käekott, tavaline käekott
  • Siidisall/rätik
  • Päikeseprillid

Esialgu võib tunduda, et informatsiooni on palju ja kapselgarderoobi koostamine on keeruline, aga tegelikult tuleb sellega lihtsalt vaikselt algust teha. Sorteeri oma riided ära juba täna ja hoolitse asjade eest, mida enam ei vaja. Usu, et juba hakkab pisut kergem. Edaspidi kui poetiirul oled, mõtle oma ostud hoolega läbi, lähtuvalt sellest, mis kodus juba olemas on ja kas ostukorvi rändav ese leiaks kasutust rohkem kui üks kord. Aeg-ajalt on trendiesemete ostmine muidugi lubatud, sest mood peaks endiselt lõbus olema, aga palun ära osta neid sametist pluuse korraga kolmes erinevas värvitoonis. Ja pea meeles, et trend, mis kunagi moest ei lähe, on keskkonna säästmine ja maailma parandamine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles