B-grupi vitamiinide rikas toit alandab PMSi riski

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spinat. Sisaldab A- ,C- ja B2-vitamiini. Aga ka rauda, kaltsiumi, proteiine, foolhapet, fosforit. Ideaalne lehtköögivili kuumtöötlemise jaoks: suppidesse, kala- ja liharoogade lisandiks.
Spinat. Sisaldab A- ,C- ja B2-vitamiini. Aga ka rauda, kaltsiumi, proteiine, foolhapet, fosforit. Ideaalne lehtköögivili kuumtöötlemise jaoks: suppidesse, kala- ja liharoogade lisandiks. Foto: Hansaplant

Vastavalt ajakirjas American Journal of Clinical Nutrition avaldatud uurimusele ohustab neid naisi, kelle menüü sisaldab rohkelt B-grupi vitamiine (sh spinatit ja rikastatud teravilju), premenstruaalne sündroom ehk PMS umbes neljandiku võrra väiksema tõenäosusega.
 

Uurijad vaatlesid enam kui 3000 naise menüüd kolmel korral kümneaastase perioodi jooksul ning umbes 1050 naisel arenesid selle aja jooksul mõõdukad kuni tõsised PMSi sümptomid, sh ärevus, depressioon, ärrituvus, alakõhuvalu, väsimus ja puhitustunne, vahendab teadus.err.ee.

Naistel soovitatakse tarbida 1,1 mg tiamiini ja riboflaviini päevas, kuid antud uuring näitas, et positiivse mõju avaldumiseks on neid B-grupi vitamiine vaja suuremas koguses. Kui päevas 1,2 mg tiamiini tarbinud naiste puhul tekkisid PMSi sümptomid kolmel viiest, siis 1,9 mg korral juhtus see vaid kahe naisega viiest; sarnane seos ilmnes ka riboflaviini puhul.

Nende kahe B-grupi vitamiini toiduga saadavat päevast kogust on suhteliselt lihtne suurendada. Tiamiini puhul tähendab see umbes 2-3 kausikest rikastatud teravilju, 3/4 tassitäit kuivatatud ube või 85 grammi punast liha; umbes 1-2 kausikest teravilju või 85-grammine portsjon veisemaksa annavad vajaliku koguse riboflaviini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles