Kaheksa viisi, kuidas vältida asjade edasi lükkamist

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Me kõik oleme kuulnud vanasõna, et ära lükka tänaseid toimetusi homse varna. Kuid paraku on seda raske saavutada. Siin on mõned nipid!

  1. Sea endale eesmärke. Näiteks sea endale eesmärgiks, et koristad iga päev natuke, mitte, et lükkad kogu koristamise nädalavahetusele, kirjutab Time. Võid teha ka seinakalendrisse märkmeid selle kohta, mida on veel vaja teha ja kunaseks.
  2. Palu sõpradel ennast kontrollida. Näiteks, kui oled otsustanud iga päev trennis käia, siis maini seda oma sõbrale või kolleegile ning palu tal aeg-ajal seda lubadust sulle meelde tuletada.
  3. Vajadusel kasuta programme ja äppe, mis piiravad sinu ligipääsu sotsiaalmeediale või muudele kanalitele. Ehk kui muu ei aita, siis kasuta võimalusi, mis sinu aja raiskamist vähendavad ja millest sa sõltuvuses oled.
  4. Ole enda vigadest teadlik. Teadvusta endale, miks sa lükkad teatud asju edasi, siis on sul ka lihtsam ennast muuta. Kui sa näiteks tead, et mõni asi on sulle äärmiselt vastumeelne, siis tee see kohe hommikul esimese asjana ära ja sa ei pea terve päev mõtlema selle edasi lükkamisest.
  5. Planeeri asju ette. Kui sa üldjuhul asud hommikul tööle lihtsalt, ilma konkreetse plaanita, siis on ka suurem võimalus, et jääd oma ajaga jänni. Seega planeeri eelmisel õhtul oma järgmise päeva toimetused kalendrisse ja sul on palju lihtsam.
  6. Kui sa ei jõua midagi teha, tee kasvõi pool. Ehk isegi kui sa jääd trenni minemisega hilja peale ja veenad ennast, et enam pole mõtet, siis mine siiski ja treeni kasvõi pool tundi või nii palju kui jaksad.
  7. Jaota üks suur tööülesanne mitmeks väikseks osaks. Suur projekt või töö võib alguses valmistada frustratsiooni, kuna tundub ajamahukas ja keeruline. Kuid alusta otsast ja jaota ülesanne ära väiksemateks osadeks.
  8. Sa võid alati loobuda. Kui sul tõesti kipub midagi venima, siis on sul alati võimalus ka n-ö alla anda. Pikalt pooliku asja küljes rippumine ja edasi lükkamine, raiskab ainult sinu aega ja närve.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles