Kolm kavalat kogumisväljakutset lastele

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels / CC0 Licence

Ilmselt iga lapsevanem on oma pojale või tütrele taskuraha andes sadu kordi korrutanud, et ära siis kõike korraga ära kuluta ja jäta ikka midagi hilisemaks ka. Mõni laps on rohkem, mõni vähem huvitatud raha kogumisest. Kui leida last huvitav ese või üritus, siis on pool võitu motivatsiooni näol juba olemas, kirjutab TFBanki laenukool.

Raha kogumine aga nõuab aega ja kannatust, ning lapsed selle viimase poolest tihti ei hiilga. Seega, mida sa vajad, on üks haarav ja selge eesmärgiga süsteem, mis ajendaks su last raha kõrvale panema. Pole probleemi, Laenukoolil on sulle kolm kavalat ideed.

365-päevane väljakutse

Üle maailma nii vanemate kui laste seas populaarne rahakogumisviis. Menukaks teeb selle süsteemi paindlikkus. Esimese sammuna tuleb enda jaoks välja printida tabel, kus on toodud summad ühest sendist 3.65 euroni. Iga päev valib laps summa, mille ta soovib kõrvale panna ja kriipsutab selle tabelist maha. Järgmistel kordadel seda enam kasutada ei saa. Nii koguneb lapse hoiupõrsasse aasta möödudes 667.95 eurot. See on päris korralik summa ja seega motiveerib last oma taskuraha kasutamist põhjalikumalt läbi mõtlema. Ideaalis peaks see ka innustama otsima lisasissetulekuallikaid, eeldusel, et need jäävad lapsevanema poolt kehtestatud reeglite ja kehtivate seaduste piiresse. Kogumistabeli saad alla laadida siit. Kui igapäevane säästmine on lapse jaoks liiga raske, siis võib raha kõrvale panna sama süsteemi järgi ka nädalapõhiselt.

Lisatööde tegemine

Ettevõtmine, mis õpetab lisaks passiivsele raha kogumisele ka aktiivset viisi ehk töö tegemist. Lapsega lepitakse kokku tema iganädalased kodutööd, mis peavad olema kindlasti tehtud. Seejärel lepitakse kokku tööd, mille eest on võimalik saada lisatasu. Pane tähele, lisatöid ei saa teha või nende tulemus ei lähe arvesse, kui peamised ülesanded on täitmata. Tegemist peaks olema ülesannetega, mis on spetsiaalselt lapsele määratud. Kellegi aitamise eest tasu anda pole pikemas perspektiivis mõistlik valik. Lisaks soovitame mängida tööde tähtaegade ja keerukusastmetega, millest sõltuks siis tasu suurus. Peamine, et laps saaks nö maigu suhu, et tööl ja tööl on vahe ning raha teenimiseks tuleb oma aega targalt kasutada.

Säästude kahekordistamine

Selle väljakutse puhul pole kogumis- ega lõppsummat ette määratud. Põhimõte seisneb selles, et laps paneb oma taskurahast iga kuu soovitud summa kõrvale ja teatud perioodi möödudes loetakse raha üle ning lapsevanemad annavad sama palju juurde. Seega, kui lapsel õnnestub näiteks aasta jooksul koguda 30 eurot, siis lapsevanem annab veel 30 eurot juurde. Kui teil aga juhtub olema sõpru või sugulasi, kes on sünnipäevaümbriku täitmisel erakordselt helded, siis tasub mõelda nende summade väljaarvamisele või mingile piirmäärale. Siinkohal aga jälgige, et erand lapse motivatsioonile laastavalt ei mõjuks. Kuna tegemist on pigem ekstravagantse meetodiga, siis soovitame seda kasutada nooremate lastega. Nii saavad nad raha kogumisele hoo sisse ning saavutatud positiivset emotsiooni saab rakendada juba järgmiste võtete juures.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles