Sünnitusjärgne depressioon: mitte ainult naiste mure!

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Selgub, et sünnitusjärgne depressioon ei kimbuta ainult naisi, vaid ka värskeid isasid. Kuigi sellest veel vähe räägitakse, on arstide ja teadlaste sõnul probleem tõsine.

Oluline on sünnitusjärgset depressiooni mitte segamini ajaga lühiajalise kurva meeleoluga, mis võib ette tulla esimestel päevadel või kuni kaks nädalat pärast sünnitust, kirjutab Huffington Post. Depressioon on palju tõsisem ja pikaajalisem probleem ja seda ka meestel.

Paljud mehed aga tunnevad häbi, kui neid kõnealune seisund kimbutab ja eelistavad sellest parem mitte rääkida, seda isegi varjata. Selle taga on iidne müüt, et mehed on tugevad ja vaimsed probleemid neid kunagi ei vaeva.

Teadlaste hinnangul on meeste sünnitusjärgse depressiooni taga liialt madal testosterooni tase ja ligikaudu 14 protsenti meestest võib seda kogeda. Selgub ka, et naistel võib sünnitusjärgne depressioon kesta kuni neli kuud, meestel aga kuni kuus kuud.

Meeste puhul saame rääkida sümptomitest nagu magamishäired, isutus, huvipuudus ja kontsentreerumishäired. Meeste depressiooni võib veel põhjustada see, kui laps on planeerimata; lapse sugu on häiriv  või see, kui laps maadleb terviseprobleemidega.

Seega vajavad mehed isaks saamisel samuti tähelepanu ning müüt, et mehi selline probleem ei puuduta, tuleks kiiremas korras murda. Mehed peavad teadma, et kui neil esinevad sünnitusjärgse depressiooni sümptomeid, siis nad võivad julgelt sellest rääkida ja abi küsida.

Hea lugeja, kui sul või sinu partneril on kogemusi sünnitusjärgse depressiooniga, siis jaga oma kogemusi meie Perefoorumis!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles