Galerii: Tallinnas süüdati küünlad vägivalla ohvriks langenud naiste mälestuseks

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Naiskogu Kadri liikmed süütasid laupäeval kell 16 Tallinnas Kristiine keskuse ees küünlad, et mälestada vägivalla ohvriks langenud naisi ning näidata üles leppimatust naiste vastu suunatud vägivalla suhtes.

Rahvusvahelisel naistevastase vägivalla vastu võitlemise päeval toimunud aktsiooniga väljendati solidaarsust nende naistega, kes on kannatanud või kannatavad vägivalla käes või on kogenud seksuaalset ahistamist.

«ÜRO andmetel on iga kolmas naine maailmas oma elu vältel kogenud vägivalda. Eestis on iga viies naine saanud tunda rusikat või seksuaalset vägivalda. Meie eesmärk on, et Eesti naiste elus ei oleks kohta toorel jõul,»  ütles riigikogu liige ja naiskogu Kadri Tallinna Piirkonna esinaine Marianne Mikko (SDE).

«Turvaline saab olla ainult see ühiskond, kus vägivallal pole kohta ega õigustust,» sõnas ta ning tunnustas ka sügisel Istanbuli konventsiooni ratifitseerinud riigikogu. «Mul on hea meel, et ka Eesti kuulub nende riikide sekka, kes mitte üksnes ei räägi sellest, et vägivald on halb, vaid on andnud lubaduse sellega võidelda.»

Ka Liina Kersna (Reformierakond) tuletas naistevastase vägivallaga võitlemise päeval meelde, et meie kohus on mitte vaikida, kui teame, et keegi kannatab vägivalla all. «See ei ole valikukoht,» ütles Kersna. Iga ebasobiva käirumise taga on hirm, valu või täitmata vajadused. Või ka puudulikud oskused ja teadmised iseendast. Käitumist saab muuta vaid siis, kui jõuame põhjusteni. See nõuab märkamist, mõistmist ja kannatlikku meelt.»

«On meie teha, kas maailmas on rohkem headust või kurjust,» sõnas Kersna. «Maailma muutmine algab eelkõige meist endist. Kui me ise oleme vihased ja kurjad (mõelgem, miks?), siis külvame seda tunnet ka edasi. Kui oleme üksteist austavad ja heatahtlikud, saab headus hoogu juurde. Hoiame üksteist, märkame üksteist, sest heaolu eelduseks on head suhted.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles