Vanemate käitumisest sõltub, kui valus on lapse jaoks süst

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Vaktsineerimine on laste tervise kaitsmiseks vajalik, kuid süstid on ühtlasi laste jaoks ka hirmuäratavad. Värske uuring keskendus just laste valu läbielamisele ning tegi kindlaks, et väga suur roll on siin lastevanematel.

Mom.me kirjutab, et Yorki ülikooli teadlaste korraldatud uuringust selgus, kuidas peaksid lapsevanemad käituma, kui tahavad, et süstid laste jaoks võimalikult valutult mööduks. Selgus, et mida suuremas stressis on lapsed enne süsti, seda valusamalt nad seda ka tajuvad.

Seega on oluline, et vanemad oma käitumisega stressile ei lisaks. Nii ei tasu lastele öelda, et kõik saab korda, sest tavaliselt kasutavad vanemad seda kõnepruuki just siis, kui miski on halvasti. Ka on oluline mitte last kritiseerida ega näiteks öelda, et suured poisid-tüdrukud nii ei käitu või nuta. Samuti ei tasuks lapse ees vabandada, öeldes kui kahju vanemal on, et laps seda läbi peab tegema.

Selmet soovitavad teadlased olla toetavad, julgustada last sügavalt sisse-välja hingama ning pöörata nende tähelepanu mängude vms mujale. Võib ka rääkida sellest, mida te pärast arstilkäiku teha plaanite. See võtab vaid hetke, et laps paanikast kantud ettekujutlustest välja tuua, kuid kui laps on hirmul, on iga sekund oluline.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles