Figuurisõprade nõuanded, kuidas kaalutõusuta jõulukuuks valmis olla

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raske on raske olla.
Raske on raske olla. Foto: Vida Press

Jõuluaeg algab esimese advendiga - seda on märgata kauplustes, töökohal, kodus ja mujal. Üldlevinud on ka arusaam, et nüüd võib ka rohkem maiustada ja jõulutoite süüa! Muidugi võib, kuid kuidas teha seda arukalt, lisakilosid kogumata?

Vanasti oli jõuluajal pakutaval toidul tähtis roll. Lauale pandi parim, mis sahvris-keldris leidus. Pühade ajal võis süüa rohkem, sest igapäevane argitoit oli vastavalt oludele pigem liigagi tagasihoidlik. Täna saame isegi argipäeval süüa paremini kui vanasti pühadel ja mis kõige olulisem – me ei pea selleks eriti palju füüsiliselt vaeva nägema!

Suurema osa päevast istuv inimene vajab vaid veidi enam energiat kui seda on põhiainevahetuse toimimiseks. Kui aga kogu jõuluaja sööme iga päev ligi kaks korda rohkem kui kulutame, saame juurde 3-4 lisakilo ning pärast imestame, kust see küll tuli.

Siin on 12 mõtet arukaks tegutsemiseks jõuluajal:

1. Teadusta, kas soovid need jõulud pisut tervislikumalt veeta? Eesmärk loob eeldused tegutsemiseks!

2. Kaardista jõuluaeg, millal on tööalased kohtumised, jõulupeod, kokkusaamised, vastuvõtud jms, mis on seotud jõulude tähistamisega, sest see aitab saada ülevaadet, mis tegelikult toimub.

3. Hinda oma töökeskkonda – millised ahvatlused võivad panna sind rohkem ja teadvustamata sööma (näiteks kommikauss ja piparkoogivaagen nägemisiulatuses). Need tasuks ümber paigutada nii, et ainuüksi vaid toidu nägemisest ei tekiks asjatut näksimist.

4. Lepi enesega kokku reeglites, mis aitavad just sinul jääda mõõdukaks! Näiteks luba, et argipäeval sööd kõige rohkem ühe maiustuse vms.

5. Hoolitse oma toidulaua vaheldusrikkuse eest – kui oled käinud koos töökaaslastega jõululõunal, siis on hea õhtul süüa kerget toitu, näiteks küpsetada ahjus kaalika-, porgandi- ja peedikange või süüa vaid köögiviljasuppi. Kõik toidukorrad päevas ei pea kandma iidseid jõulutraditsioone.

6. Ära mine poodi tühja kõhuga – võid kaotada kaine mõistuse, sest nälg nõuab kiiret ja toitvat rahuldust. Planeerimine ja ostunimekiri on headeks abinõudeks võitlemaks pealetükkivate reklaamidega!

7. Rammusaid jõuluroogi serveeri alati suure hulga värviliste köögiviljadega.

8. Toiduvalikud algavad juba poes - osta nähtava rasvata liha, külasta sagedamini kalaletti ning hoolitse, et kodus oleks alati piisavalt erinevat köögivilja, konservköögivilja, puuvilja jne.

9. Hoolitse kergete ja tervislike suupistete ning näkside piisava olemasolu eest.

10. Mida rohkem on kodus rammusat toitu, seda rohkem seda sööd. Seega ära osta seda kokku suurtes kogustes. Kui vaja, saad toitu alati juurde tuua.

11. Hoia jõuluajal toidukorrad regulaarsed – söö tihti ja vähe. Oluline on hoiduda pidevast näksimisest.

12. Hoia nägemisulatuses ja meeles vesi – see aitab nii mõnestki rammusast suutäiest loobuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles