Mida saab jämedate käte vastu päriselt ära teha?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eratreener kliendi kätt mõõtmas.
Eratreener kliendi kätt mõõtmas. Foto: Panther Media/Scanpix

Teatud vanuses on tavaline, et käenahk vajub ja hakkab pisut lotendama. Kui kehakaal on normist veidi kõrgem, võib käte välimus naisele eriti tuska teha.

Tuleb välja, et käte välimus on naiste jaoks kujunenud niivõrd suureks probleemiks, et üha rohkem tehakse veninud naha vähendamiseks ja käte pinguldamiseks iluoperatsioone. USAs tehti selliseid operatsioone 2016. aastal juba ligi 25 000 korral, edastab Women’s Health.

Kõigepealt tuleb arvesse võtta, et rasv kätel on täiesti normaalne. Naiste keha erineb meestest juba seetõttu, et meil on rohkem östrogeeni ja ka rohkem rasvavarusid. Täpsemalt on naistel 6-11 protsenti rohkem keharasva kui meestel.

Rasva on kehal väga vaja. Näiteks on see kui vooder siseorganitele, aitab hoida kehatemperatuuri ja on organismile energiatagavaraks, aga seda on tarvis ka hormoonide tootmiseks. Rasva võib rohkem silmata reitel, kõhul ja ka kätel. See, kuhu kõige rohkem rasva koguneb, sõltub palju geenidest.

Geene ja hormoone sa ise muuta ei saa. Paraku ei ole ka võimalik oma kehal vaid üht konkreetset kohta saledamaks muuta. Ka üks tennisemängijate peal tehtud uuring näitas, et naiste rasvaprotsent kummalgi käel ei olnud seotud sellega, kumma käega nad rohkem mängisid. Seega on see normaalne ja ümarate käte pärast ei maksa väga põdeda.

Pigem keskendu üldisele tervislikule elustiilile, söö mitmekülgselt ja tee trenni. Nii näed märksa kindlamalt häid tulemusi ka oma käte ümbermõõdu vähenemises kui vaid mingeid kindlaid käerasva vastu suunatud harjutusi tehes. Süüa võib kõike, aga oluline on piirata toidukoguseid. Rasvapõletuseks sobib hästi HIIT ehk kõrge intensiivsusega intervalltreening, milles on segu nii jõu- kui vastupidavustreeningust. Tänu sellele väheneb kogu keha rasvaprotsent ja ka käed lähevad saledamaks.

Käte välimuse juures on veel oluline ära märkida, et suuremad lihased teevad käed pringiks ja lisavad toonust. Sageli kurdavad käte halva välimuse üle naised, kes ei ole oma biitsepsile trennis suurt tähelepanu pööranud või kes pole lihtsalt ammu midagi rasket tõstnud. Kuigi keharasva saab suuremalt jaolt vähendada söömisharjumuste korrigeerimisega, siis annab trenn lihasdefinitsiooni, mida on ilus vaadata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles